Каква е разликата между емпатия и симпатия

Емпатия или симпатия е това, което показвате? Често двете думички се използват, без да се разглежда тяхната емоционална същност. Емпатията е способността действително да усещате това, което другият човек чувства — буквално „виждате през неговите очи“ и „се разхождате в неговите обувки“, тя излиза извън рамките на съчувствието и симпатията, прост израз на загриженост за щастието на другиго. В крайна сметка, дълбоките или продължителни чувства на емпатия могат всъщност да бъдат вредни за емоционалното здраве на индивида.

Съчувствие и симпатия

Замисляли ли сте се какво имате предвид, когато кажете, че някой ви е симпатичен? Дали това не е израз, на слаби наченки загриженост? Всъщност думата има за цел да визуализира човешкото желание да направи някого по-щастлив или да му спести неприятни усещания. Принципно развитието на симпатията (в по-силното съчувствие) предполага задълбочено и лично ниво на загриженост, а не просто изразяване на тъга, от чуждото неудобство. Въпреки че звучи доста мило, симпатията не означава, че чувствата ви се основават на споделени преживявания и емоции.

Емпатия и съпричастност

Това е понятие, въведено през далечната 1909 г. от психолога Едуард Тиченер, за да обозначи способността на едно лице да разпознава и споделя емоциите на друго лице. Та емпатията изисква способност да се разпознава страданието на другиго от негова гледна точка и да се споделя открито тази емоция, дори тя да е болезнена и плашеща.

Част от хората бъркат емпатията със състраданието (което е просто признание за болезненото състояние на някого, съчетано със съжаление). Проблемът на съжалението е, че обикновено страдащият „заслужава“ това, което му се е случило и е безсилен да направи нещо по въпроса.

Съжалението показва по-ниска степен на разбиране и ангажиране с положението на страдащия, отколкото емпатията и състраданието. Емпатията е дълбоко ниво на съпричастност и демонстрира реално желание да се окаже помощ на страдащия човек. Това изисква споделен опит, което кара хората да са съпричастни основно към представители на своя вид, но не и към животните.
Така се оказва, че човешките същества масово симпатизират на кон, например, но не могат да проявят емпатия към него.

Трите вида емпатия

Според психолога и пионер в областта на емоциите – Пол Екман, се идентифицират три различни вида емпатия:

Когнитивна съпричастност

Също така наречена „перспективно поведение“, това е способността да се разбират и предсказват чувствата и мислите на другите, като човек си представя себе си в тяхната ситуация.

Емоционална съпричастност

Тя е тясно свързана с когнитивната съпричастност и представлява способността действително да се усеща какво чувства друг човек или поне усещането на емоции, подобни на неговите. В емоционалната съпричастност винаги има известно ниво на споделени чувства.

Състрадателна емпатия

Morkadis

Водени от дълбокото си разбиране за чувствата на другиго и въз основа на споделения опит, състрадателно съпричастните хора правят действителни усилия да помогнат.
Въпреки че може да даде смисъл на живота ви, д-р Екман предупреждава, че емпатията също може да се окаже ужасно вредна.

Опасностите на емпатията

Емпатията може да даде цел на човешкия живот и наистина да утеши хората в тежки моменти, но също така може да нанесе големи щети. Емпатичният отговор към другите при наличие на трагични обстоятелства може да е полезен за околните, но може и да поеме в грешна посока и да ни превърне в това, което проф. Джеимс Доус нарича „емоционални паразити“.

Емпатията може да доведе до големи количества гняв, може да донесе тъга в личния живот… дори може да повлияе на финансовото ви положение, поради това че се опитвате да помагате на околните.

инфо: psychology.framar.bg

Вижте още:

Животоспасяващ егоизъм или нарцисизъм

11 характеристики на интелигентните хора

Енергията на другите хора ви влияе? Ето как да се предпазите!

Разпознавате ли признаците на емоционално насилие?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.