Какво всъщност се случва с храната, когато падне на пода

2

Замислих се, колко ли бактерии ще изям заедно с парчето шоколад, което изпуснах на пода вчера? Замислих се за секунда, не видях нищо изцапано и метнах шоколадчето в устата. В крайна сметка, подът на кухнята ми е доста чист, а шоколадът е бил на земята по-малко от пет секунди.

Всички знаем правилото на петте секунди. Ако изпуснеш храна на пода, можеш да я изядеш, ако не е стояла повече от пет секунди.

Дали беше правилно да изям шоколада, или напълних устата си с купища малки, вредни микроби?

Това се пита Мелиса Хогенбум от BBC Earth и решава да се обърне към учени, специалисти по микроорганизмите. Дали тези учени биха яли филия, или пица, или дори лепкави бонбони, паднали на пода?

Нека първо сме наясно с някои факти. Бактериите съвсем не се ограничават с мръсния под. Те са навсякъде, дори и току-що да сте изчистили и измили.

В момента, в който храната докосне пода, по нея полепва мръсотия, и разбира се, микроби, обяснява Джак Гилбърт, микробен еколог от Чикагския университет в Илинойс, САЩ.

Във всеки един момент около 9000 различни микроскопични създания дебнат в праха по домовете ни, сред които 7000 различни бактерии, сочи изследване от 2015 г. Повечето от тях са безопасни.

Те са по нас през цялото време – по ръцете и лицата ни, в кухнята и в хола. От нас непрекъснато се сипят бактерии, през кожата и през въздуха, който дишаме.

„Не можете да се скриете от микроорганизмите. Това е цялата работа. Вие буквално живеете и дишате море от бактерии“ – обяснява Гилбърт.

Изчислено е, че всеки човек отделя по около 38 милиона бактериални клетки всеки час.

И въпреки това в продължение на повече от 100 години ни говорят, че микроорганизмите са опасни и „трябва да ги избием“, казва ученият.  „Ние сме толкова параноичени по отношение на мръсотията и въпреки това нямаме никакво разбиране за чистия късмет – лош късмет – който всъщност е нужен, за да погълнете патоген.“

Гилбърт казва, че спокойно яде това, което е изпуснал на пода, при условие, че околната среда е сравнително безопасна. „Ако го изпусна в чумна яма, няма да го вдигна“ – пояснява той.

Но отива и по-далеч. В повечето случаи дори да оближете пода или капака на тоалетната, това е малко вероятно да ви разболее.

Въпреки всичко, не е разумно да го правите, ако някой в семеството ви е боленили ако сте в страна, в която има установени проблеми с хигиенните условия.

Morkadis

Със сигурност около нас има вредни патогени. Но ако са по пода, значи са и навсякъде другаде – по кухненския плот и по дръжките на вратите. В такъв случай ще се разболеете, независимо дали сте яли от пода, или не.

Ако има Sallmonella по пода, храната, която сте вдигнали, може да ви разболее, дори да е паднала за една секунда. Изследване, проведено през 2006 година е установило, че за пет секунди рискът е по-малък, отколкото за минута, но все пак съществува.

Няма магическа бариера между нас и света на микробите. Всъщност контактът с тях може да е по-скоро полезен.

„Освен ако не изпуснете храната в лекарския кабинет или в преносима тоалетна, излагането на микроби е дори полезно, казва Катрин Амато от Северозападния университет в Илинойс, САЩ.

Причината е, че ние сме еволюирали, заобиколени от микроби. Учени като Амато са все по-убедени, че тези микроби са играли значителна роля в еволюцията на нашия вид.

„Ако има микроби по въпросната храна, това би могло да допринесе за развитието на здрава имунна система – казва Амато – моят съвет е, не се колебайте и я изяжте.“

С други думи, правилото на петте секунди няма смисъл. Ако наоколо има лоши микроби, това няма да ви опази от болести. А през останалото време, няма проблем да ядете това, което е паднало на пода.

И все пак, едва ли някой ще тръгне да облизва тоалетни чинии.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

ХИГИЕНАТА НА СРЕДНОВЕКОВНА ЕВРОПА – ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
УЖАСЯВАЩИ ФАКТИ, КОИТО ЩЕ ПРОМЕНЯТ ПРЕДСТАВАТА ВИ ЗА ХИГИЕНА
25 ФАКТА, КОИТО Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ЗНАЕТЕ
ЧЕШМЯНАТА ВОДА НОСИ ПОВЕЧЕ МИКРОБИ ОТ ТОАЛЕТНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.