Какво говори позата на сън за домашния любимец за вашите взаимоотношения

Признайте си с ръка на сърцето: Позволявате ли на вашата котка или куче да дели леглото с вас? Едно ново проучване показва, че две трети от всички стопани на животни спят с домашните си любимци. А начинът, по който се сгушват стопаните и техните питомци, говори за вашите взаимоотношения.

Дали блажено отпуснати, сгушени в ямките на коленете ви или плътно притиснати до вас, домашните животни имат различни предпочитания, когато ги пускате нощем в леглото си. Професор Питър Невил, който от години изследва поведението на кучетата и котките, обяснява какво издава позата им за спане за начина, по който общувате помежду си.

„Когато си избират поза за спане, нашите домашни любимци се опитват да поддържат своята  закриляща връзка с нас“, казва той за вестник „Дейли Мейл“.

При това не става дума за контрол или за маркиране на територия. Според него по този начин кучетата и котките използват своето обаяние и топлина, за да ни тренират постепенно да нагодим нашите навици за спане към тях. Професор Невил изброява десет от най-честите пози за сън на домашните животни и обяснява какво означават.

1. Пъхащият се под завивката

Бързо под завивката! Някои домашни животни обичат да се пъхат под топлата завивка. Така, в пълен мрак и с миризмата на стопанина в ноздрите, те спят още по-сладко. Споделянето на завивката създава у кучето или котката по-силно чувство за безопасност.

2. „Плюшената играчка“

По-близо няма накъде! Когато домашното животно се притиска доверчиво към гърдите на стопанина, може би биенето на неговото сърце му действа успокояващо. Но ако мърдате прекалено много насън, котката или кученцето бързо могат да избягат в други части на леглото.

3. Примъкващият се

Да се примъкват бавно към стопанина си е присъщо по-скоро за предпазливите животни. През нощта те се будят често и допълзяват по-близо до главата ви, за да усещат биенето на сърцето и дишането ви, след което отново задрямват. Примъкващите се са бъдещи кандидати за крадци на възглавници или „плюшени играчки“.

4. Супергероят

По гръб с разперени лапи – някои кучета и котки обичат да заемат тази поза, за да бъдат галени от стопаните си преди заспиване. Така те имат поглед върху цялото помещение и веднага забелязват евентуални дебнещи опасности. Освен това регулират по-успешно телесната си температура, ако в леглото ви стане прекалено задушно.

5. Октоподът

Той е точната противоположност на супергероя. По гръб, с изпънати във въздуха лапи, животното дълго се намества в леглото, докато ви изтика на ръба. Много собственици на кучета намират на сутринта любимците си разположени в тази поза, докато самите те едва не са изпаднали от кревата. В този случай животното знае: вие сте толкова добродушни, че не му се сърдите, дори когато ви е избутало от постелята.

Morkadis

6. Верният

Когато кучето или котката лягат на ръба на кревата, те показват, че искат да са близо до вас и са ви предани. Тази поза животните избират обаче и когато стопаните им спят неспокойно. Така те бързо могат да скочат от леглото, ако им стане прекалено оживено.

7. Гушещият се в задколенната ямка

Ако спите настрани, сигурно сте усещали как котката или кучето (малко) ви се настанява в задколенната ви ямка. Така закриляни и затоплени, животните спят буквално като бебета. Тази поза издава: Аз ти се доверявам и ти възлагам пълната отговорност за сигурността си.

8. Между краката

Като се сгушат удобно между долната част на краката ви, животните могат по-лесно да игнорират външните шумове, които смущават съня. Разбира се, така на вас не ви остава много място да се въртите в съня си….

9. Пазещят дистанция

Когато домашните любимци делят леглото не с един, а с двама стопани, някои от тях се наместват по средата. Тук позата също издава желанието им да бъдат закриляни и обичани. Или пък животното се чувства по-привързано към единия от двамата и по този начин се опитва да остане в центъра на вниманието и едва ли не да настрои стопаните си един срещу друг.

10. Крадецът на възглавници

Настанява ли се домашният ви любимец всеки път целенасочено върху възглавницата ви? Тогава котката или кученцето ви обичат да им е мекичко.  Щом четириногият му приятел се събуди, стопанинът обикновено бива избутан или облизан и също изтръгнат от обятията на съня. С предимство се ползват хъркащите, защото крадците на възглавници мразят шума.

източник: obekti.bg

Вижте още:

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ето защо кучето ви накланя главата си, според науката!

Кучешките очи са еволюирали, за да изпращат послания до хората

Защо котката ляга върху човек?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.