Какво да правим, ако се появят извънземни?

Eксперт разказва с лек хумор за близките срещи от третия вид

Ави Льоб е бивш председател (2011-2020) на катедрата по астрономия в Харвардския университет, експерт по черни дупки, директор на Института за теория и изчисления към Харвард-Смитсоновия център по астрофизика. Председателства Управителния съвет по физика и астрономия на Националните академии и консултативния съвет по проекта Breakthrough Starshot. Член е на Съвета по наука и технологии към президенството на САЩ. Автор е на поредицата от бестселъри „Извънземното: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“.

Какво да правим, ако се появят извънземни?

Трудно е да се каже в този момент, но най-важната първа стъпка е да се установи дали те съществуват, така че всяко бъдещо пристигане да не е пълна изненада.

Когато сте в неизследвана пустиня, по-добре е да бъдете тихи, защото никога не знаете откъде може да ви дебнат опасни хищници. За съжаление, досега Земята не спазва този предупредителен принцип: ние излъчваме радиовълни в космоса повече от век. Ако има технологични цивилизации на дистанция от около сто светлинни години, които наблюдават своето небе с радиотелескопи, подобни на нашите, те може би вече знаят за нашето съществуване. Можем да се чуем с тях в близко бъдеще. Нашата спасителна благодат е, че на химическите ракети, подобни на тези, използвани в мисиите на Voyager или New Horizons, ще им отнеме милион години, за да преминат тези сто светлинни години.

Ако извънземните в крайна сметка пристигнат на прага ни, въпросът е: как трябва да реагираме? Ясно е, че междузвездните дела не са непосредствена политическа грижа за никоя държава в този момент, така че няма международен протокол, издаден от ООН за това какво да се прави. Трябва да имаме предвид, че в рамките на един милион години хората ще живеят на Луната, Марс или на свободно реещи се из пространството космически платформи и всяка общност може да избере да реагира по различен начин. Преждевременно е да се обмисля глобална политика много преди тя да е необходима.

Колко време ще имаме предварително да се подготвим за контакт след като вече сме получили сигнал за близки срещи от трети вид? Това зависи от размера на „превозното средство“, използвано от извънземните. Дори без да генерира изкуствена светлина, всеки извънземен космически кораб би отразил слънчевата светлина. Pan-STARRS (обсерватория в Хавай) може да открие отразена слънчева светлина от предмети над няколкостотин фута (мащаб на футболно игрище), които преминават в орбитата на Земята около Слънцето. Първият междузвезден посетител с такъв размер е открит от този телескоп на 19 октомври 2017 г. и е наречен Oumuamua – („разузнавач“ на хавайски език). Обектът показва много аномални свойства, които го правят различен от всяка естествена комета или астероид, на които сме били свидетели преди в Слънчевата система, хипотетично е възможно той да е продукт на извънземна технология, за което писах в новата ми книга от поредицата за извънземното.

Ако е така, възниква въпросът дали има вероятност това да е сонда, предназначена да ни шпионира. Шансовете са малки, тъй като на Oumuamua са били необходими повече от 10 000 години, за да премине през цялата Слънчева система, а нашата цивилизация очевидно не е предавала сигнали толкова отдавна. Дори ако Oumuamua е продукт на разумна цивилизация, той е древен и вероятно е изваден от експлоатация. Повечето звезди са се образували милиарди години преди Слънцето и технологичните реликви, които техните цивилизации са изстреляли в космоса, вероятно са твърде стари, за да функционират. Бихме могли да извлечем повече информация за технологичните реликви, като правим снимки отблизо или да търсим по повърхността на Луната (или Марс) необичайни обекти, натрупали се там през последните милиарди години.

Ние ли сме най-умното дете в нашия космически блок? За да разберем, трябва да държим очите си отворени и да търсим през нашите телескопи предмети от най-близките си съседи, като вземем подходящи предпазни мерки по отношение на кораб, маскиран като троянски кон. Може да има много малки, бързо движещи се обекти, които непрекъснато пътуват през Слънчевата система и които не успяваме да разпознаем предвид ограничената чувствителност на нашите телескопи. Би било интересно да ги търсим в бъдещи потоци от данни от Голямото изследване на пространството и времето (LSST) в обсерваторията Vera C. Rubin, която ще започне да наблюдава чилийското небе след по-малко от три години.

Лазерната интерферометрова гравитационно-вълнова обсерватория (LIGO)открива гравитационни вълни, само след като Националната научна фондация (NSF) инвестира 1,1 милиарда долара в това начинание. По същия начин, ние трябва да очакваме да намерим извънредни доказателства за извънземни само след като инвестираме големи средства в търсене. Би било най-подходящо да се преразпределят средствата на данъкоплатците за търсене на нашите космически съседи, предвид огромното въздействие, което подобно откритие би имало върху обществото – далеч по-голямо от последиците от откриването на гравитационни вълни.

Откриването и доближаването ни до извънземна технология би променило начина, по който възприемаме мястото си във Вселената, стремежите си към космоса и нашите философски и богословски вярвания. Нашият психологически шок ще наподобява този, с който се сблъскват дъщерите ми, когато в първия им ден в детската градина срещат деца, които са по-умни, отколкото са те.

Или можем да изберем да останем в неведение за нашите съседи, докато те не се появят. Отново ще дам асоциация със ситуация в дома ми – моите дъщери избират да останат вкъщи. Възможното съществуване на извънземни остава като хипотеза дори и ако ги игнорираме, точно както Земята продължава да се движи около Слънцето, въпреки че религиозните власти преди векове отказаха да се вгледат през телескопа на Галилей.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Morkadis

80 типа извънземни бродят сред нас

Извънземните съществуват и те биха могли да живеят сред нас

Бил ли е Ной извънземно същество с мисия да спаси Земята?

Камъкът „Палермо“ и извънземната раса на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.