Какво е философският камък и успява ли някой да го открие?

Според легендата философският камък превръща всеки обикновен метал в злато

Смята се също, че има силата на еликсир на живота, като лекува болести, възвръща младостта и дори носи безсмъртие на този, който го притежава.

Има вероятност философският камък изобщо да не е бил камък, а прах или вещество в друга форма. В различните източници е назоваван още „тинктурата“, „праха“ или „materia prima“.

В опита си да открият мистичния елемент, алхимиците изследват безброй вещества в лабораториите си и изграждат богата база с факти, които имат изключителен принос в развитието на химията, фармакологията и металургията.

Редица брилянти умове са търсили философския камък през годините

Сред тях е и името на сър Исак Нютон, чиито тайни алхимични дейности са известни днес. Преди него Никола Фламел, средновековният френски преписвач и продавач на ръкописи, живял в Париж в края на XIV и началото на XV в., се смята, че е открил елемента.

С помощта на испански учен, специалист по мистични текстове на древноеврейски, Фламел успява да разкодира древна книга по алхимия, която насочва към така търсения философски камък.

Magnum opus е терминът, който се е използвал за успешно превръщане на материята в злато или с други думи – създаването на философски камък.

Така и не може да се потвърди със сигурност дали Фламел е постигнал своя „Magnum opus“, но исторически записи доказват, че именно по това време той забогатява изключително много и дори дарява средствата с за благотворителност.

За феновете на Хари Потър може би името на Фламел е познато,

защото Дж.К.Роулинг го включва в първата книга от световноизвестната си поредица.

Оригиналното заглавие на книгата при публикуването й във Великобритания е „Хари Потър и философският камък“, но когато излиза за пръв път в САЩ е сменено на „Хари Потър и камъкът на магьосника“.

Има много истории за философския камък, но никоя от тях не може да бъде подкрепена с точни и убедителни факти. Така този толкова желан от алхимиците елемент остава една неразгадана мистерия и до днес.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Розетският камък – кой и какво е написал?

Странджа крие мистериите на Марков камък

Алхимията – древна наука с интересна история

Розуелския камък

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.