Какво още се движи със скоростта на светлината?

скорост 3

Има ли нещо друго, което да пътува с такава скорост, с каквато се движи светлината? Вижте отговора на Виктор Т. Тот, IT експерт и физик, публикуван в платформата за въпроси и отговори Quora:

„Всичко което няма маса ще се движи във вакуум при инвариантна скорост, известна като скоростта на светлината във вакуум. Самата светлина се състои от фотони, които нямат маса и които пътуват с тази скорост във вакуум. Единственото друго нещо, което знаем, че е без маса и е стабилно, когато е свободно, е гравитационното поле (и предполагаемите му кванти, гравитоните.) Така че, както светлината (разпространяващите се вълни на електромагнитното поле), така и гравитационното излъчване (разпространявайки вълните на гравитационното поле ) също пътува при скоростта на светлината във вакуум.

Неутроните не са без маса, но са изключително леки. Тяхната маса е неизвестна, но много малка, така че повечето частици неутрино, произведени при ядрени взаимодействия, пътуват със скорост, много близка до скоростта на светлината.

Още през 1987 г., приблизително на 170 000 светлинни години оттук беше открита супернова (SN1987A) в Големия магеланов облак, но също така и кратък взрив на неутрино, който беше открит и наблюдаван от няколко изследователи на неутрино. Интересно е, че неутриното е пристигнало всъщност няколко часа преди светлината. Забавянето на светлината се дължи на времето, необходимо на ударната вълна да достигне повърхността на звездата, докато неутриното напуска района на колапса веднага и безпрепятствено.

И през август миналата година събитието с гравитационна вълна GW170817 също беше наблюдавано като множество електромагнитни вълни едновременно, без забележима разлика във времето на пристигане на гравитационните и електромагнитните вълни, след като са пътували на разстояние от около 130 милиона светлинни години.

Не на последно място, трябва да спомена, че когато светлината се движи в някаква среда, тя може да се забави. Например във водата забавянето достига до около 75% от скоростта на светлината във вакуум. По този начин не е необичайно някои частици енергия действително да пътуват по-бързо от светлината в дадена среда. Ако частицата е заредена, тя генерира оптична ударна вълна, която по принцип не се различава от акустичната ударна вълна на свръхзвуков самолет. Тази ударна вълна често е под формата на видима светлина, наречена „лъчение на Черенков“. Това излъчване може да се види например в атомните електроцентрали в басейните за отработено гориво и се използва и като средство за откриване на високоенергийно неутрино в много големи резервоари с много чиста вода (ако в рядко взаимодействие едно неутрино удари един електрон с достатъчно кинетична енергия, този електрон ще излъчи „лъчение на Черенков“.)

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Частиците неутрино са по-бързи от светлината? Физици умуват върху новата загадка

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?

10 от на най-странните факти във физиката

Теорията за паралелни вселени може да обясни една от най-големите мистерии във физиката

Извънземните наблюдават човечеството чрез свръхскоростни кораби

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.