Как да не изглеждате глупаво: Tрите вида глупаво поведение

1

Ново изследване доказа, че има три вида човешка глупост, като една от тях е най-лошият вариант за социалния живот на всеки. За да стигнат до епохалното си откритие, учените събрали представителна извадка от 180 истории от различни блогове и форуми и ги показали на 150 доброволци, взели участие в изследването. Те трябвало да определят кои от историите са глупави.

След първоначалния анализ изследователите установили, че най-лошият вид глупост е уверената арогантност, въпреки невежеството. Това е, когато някой си мисли, че има способностите да направи нещо, но всъщност си няма идея и не може да го постигне.

Вторият вид глупост е липсата на контрол. Тя се отнася за хората, които просто не могат да си помогнат сами и винаги търсят помощта на друг без дори и да се опитат да постигнат нещо самостоятелно. Те се поставят мислено на някакво ниво и никога не се опитват да го надскочат и да се развият.

Третият вид глупост се характеризира с разсеяността. Участващите в изследването са я определили като най-леката форма на глупостта. Тя се описва като липса на практичност поради факта, че не се обръща внимание или прекалената умора. Близо 95 процента от доброволците споделили, че биха простили на човек, проявил такъв вид глупост, а голяма част от тях, специално работещите, казали, че често им се случвало да проявяват това състояние.

Най-тъпото нещо, което някой може да направи, е да се надценява. Не е нужно да имате нисък коефициент на интелигентност, за да действате глупаво и да изглеждате така в очите на хората. Себепознанието е ключът за избягването на глупостта, казва авторът на изследването – професор Балаш Акзел от университета в Будапеща.

Въпреки мнението на участниците в опита, Акзел описва другите видове глупост също толкова остро. Според него, ако човек иска да не бъде глупав и да не се държи глупаво, просто трябва да не се държи свръх самоуверено.

Ако не искаш да направиш нещо глупаво, най-вероятно не трябва да имаш по-високи очаквания за твоите способности, отколкото трябва.

Най-лошото нещо, което можете да направите, е да се държите сериозно и самоуверено и въпреки това да продължите да не се държите рационално. Точно тогава, в тази ситуация сте най-глупави, казва Акзел, известен още и с пиперливия си нрав.

инфо: ezine.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.