Как да определите колко е часът само по слънцето

слънце

Свикнали сме с модерните удобства и почти не се разделяме с телефоните си, но човек никога не знае в каква ситуация ще попадне, затова е добре да има и някои по-практични знания и умения.

Ако например сте сред природата, но нямате часовник и батерията на телефона ви е паднала, знаете ли как да определите ориентировъчно колко е часът? От Bright Side описват съвсем лесен метод, използващ положението на слънцето.

Застанете на място, където ясно виждате линията на хоризонта и слънцето. Обърнете едната си ръка с дланта към вас и със събрани пръсти я сложете на линията на хоризонта. След това долепете другата си ръка над нея в същата позиция. После издърпайте долната ръка и я наложете над горната.

Проверете колко пъти ще трябва да наложите ръцете си една върху друга за разстоянието, което виждате от линията на хоризонта до слънцето. Всеки пръст отговаря на 15 минути преди залез слънце. Например ако ви се е наложило четири пъти да наложите ръцете си, това са 20 пръста или 300 минути преди залез слънце.

От Bright Side обаче подчертават, че методът не е прецизен на 100% и по-скоро може да послужи като ориентир.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Така изглежда кожата ви, изложена на твърде много слънце

Залязващото Слънце е една голяма оптична илюзия

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Слънцето – капан за „тъмна материя“?

Можем ли да се отървем от ядрените отпадъци като ги пратим към Слънцето?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.