Как науката обяснява феномена на пророческите сънища?

сън

Ученият Александър Каплан не отрича възможността за съществуване на пророчески сънища

Според него, предсказването на бъдещи събития въз основа на наличната информация е една от функциите на главния мозък. Затова не бива да ни учудват пророческите сънища. Подобно прогнозиране е достъпно и в състояние на бодърстване. Но в този период почти е неосъществимо заради множеството разсейващи фактори. Затова именно в състояние на сън всички странични мисли се изолират и мозъкът получава възможност да работи само с най-важната информация.

Специалистите, изследващи съня, смятат, че именно в резултат на напрегнатата умствена дейност настъпват случаи на озарения по време на сън. Такъв е случаят с Дмитрий Менделеев, който сънува Периодичната таблица на химическите елементи. Както и с Елиас Хау, който открива насън принципа на конструиране на шевната машина.

Вижте още: Как да разберем дали сънят ни ще се сбъдне

Но някои видове пророчески сънища не могат да бъдат обяснени от тази гледна точка – например виденията за бъдещи катастрофи или за събития, които все още не са се случили. За тези сънища хипотеза предлага Леонид Прищепа.

Според неговата версия цялата Вселена е построена на основата на фундаменталните закони на електромагнитните взаимодействия. Освен това всичко е свързано въз основа на общия материал, създаден в началото на времената при Големия взрив. Затова всичко в света е свързано, а следователно човешкият мозък може да получава сигнали за събития, които все още не са се случили.

Вижте още: Научете се да контролирате сънищата си с няколко прости техники

Редица изследователи допускат и съществуването на своеобразно енергоинформационно поле, в което се съхранява информация за всичко, което се е случило или ще се случи в бъдещето. В някои моменти, намирайки се в състояние на сън, човекът по някакъв начин се включва към това поле и получава информация за бъдещи събития. Но не всички учени приемат теорията за съществуването на единно информационно поле.

Феноменът на пророческите сънища изисква сериозно изучаване, тъй като това явление позволява в някои случаи да се избегнат трагедии, като се вземат навременни мерки. Днес официалната наука се отнася доста скептично към това явление. Независимо от това обаче феноменът на пророческите сънища съществува и по неизвестни причини се проявява особено ярко при някои хора. Ако се отнесем сериозно към него, напълно е възможно в бъдеще тази способност да ни помогне да избягваме катастрофи и природни бедствия.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Сънища, които НИКОГА не трябва да игнорирате

Това са най-интересните митове за съня от древността

Най-често пророческите сънища предупреждават за опасност

Това е пророческият сън за всяка зодия! Виж за какво да внимаваш

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.