Как оцеляват астронавтите в космическия студ?

космос

Боб Сингър, мениджър мисии на НАСА обяснява, че това е въпрос на преразпределение на топлината. От една страна е космическият студ, от друга слънчевата радиация. Без да има преразпределение на топлината би било невъзможно да се оцелее. В орбиталните космически комплекси, температурата на страната изложена към слънцето може да достигне до около 120 градуса по Целзий, докато страната към тъмния космос е в абсолютен студ  – минус 157 градуса по Целзий.

Точно затова, Международната космическа станция е изградена с температурен баланс и е екипирана със система контролираща температурата в комфортни за астронавтите стойности.

Разбира се, всичко е въпрос на добра изолация и отоплителни системи. Естествено, има и авангардни технологии. Така например, помещенията за астронавтите пътували с корабите Аполо са имали отоплителни елементи, които да ги спасят от космическия студ. Интересно е, че тяхната технология наскоро беше използвана от австралийската фирма Jett, за да създаде подгряваща се жилетка. В нея влизат зареждащи се литиево-полимерни батерии и еластични подгряващи намотки. Жилетката може да държи човешкото тяло топло и при екстремно ниски температури.

Друга космическа технология за запазване на температурата включва микроскопични капсули пълни с химическа субстанция, която променя състоянието си от твърдо в течно и обратно в зависимост от температурата на тялото. НАСА използва тази технология за ръкавиците на астронавтите. Когато температурата на тялото се повиши, материалът абсорбира излишната топлина, когато температурата спадне, материалът изпуска топлина, която загрява тялото.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.