Кафето и физическите упражнения променят ДНК по еднакъв начин

днк

Основният генетичен код в мускулите ни не се променя, докато тренираме, но ДНК молекулите в конкретните мускули се изменят значително химически и структурно. Тези модификации на ДНК в определените области спомагат за добиването на по-голяма мускулна сила, за натрупване на мускулна тъкан и за по-добър метаболизъм.

Въпросното явление в ДНК е известно като епигенетични промени и обхваща набавянето или загубата на химически елементи.

Човек, който е здрав, но не спортува, може да промени структурата на своята ДНК само с няколко физически упражнения. Нещо повече – кофеинът в сутрешното кафе също може да повлияе върху мускулите ни по същия начин, както спортуването, установява изследване, публикувано през 2012 г. в сп. „Cell Metabolism”

Учените са открили, че при хората, преминали през интензивна тренировка, се наблюдава промяна в химичния състав на тяхната ДНК и най-вече при металните химически елементи. Тези промени настъпват в участъците от ДНК, където се активират гените, подпомагащи адаптирането на организма към физическото натоварване.

По-интересното в случая е, че кофеинът има същия ефект.

Джулийн Цийрат от Каролинския институт в Швеция обясни, че кофеинът наподобява действието на мускулната контракция, която възниква в следствие на физически упражнения. По думите й обаче кафето в никакъв случай не може да замести тренировката.

Изследването доказва, че геномите ни са много по-динамични, отколкото се смяташе досега. Епигенетичните промени са един такъв пример. Те позволяват на ДНК в клетките ни да се приспособява към промените в околната среда.

Изводът е – кафето може би не е толкова вредно, колкото се твърдеше досега, но нищо не заменя спортуването.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Вдишването на лунен прах води до опасни промени в ДНК

5 болести, от които кафето ни пази

Какво ще се случи, ако счупите чаша, намерите яйце с две жълтъка, разлеете кафето…

Кафето намалява риска от депресия при жените

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.