Квантови компютри ли са хората?

Може би нещата не са толкова налудничави, колкото звучат. Защото е напълно възможно човешките мозъци да извършват сложни квантови изчисления. И сега учените провеждат серия от специфични експерименти, за да проверят дали това наистина е така.

Лесно е да си помислите, че компютрите и мозъците на хората са сходни. И едните и другите обработват информация и взимат решения, като работят с входни и изходни данни. Но според някои учени човешкият мозък може да бъде разгледан като квантов компютър, който се описва от законите на квантовата механика, поради невероятната си сложност.

Или, с други думи, квантови феномени като квантовото сплитане и суперпозицията, и множество други луди факти от квантовата механика, вероятно регулират работата на нашия мозък на изчислително ниво. Не е сигурно, разбира се, но е възможно да получим отговор на тази загадка съвсем скоро.

“Ако въпросът за това дали в мозъка ни протичат квантови процеси получи утвърдителен отговор, това може да революционизира нашето разбиране за функцията на мозъка и човешкото познание”, обяснява Мат Хегелсън от екипа, който провежда експериментите. Те ще имат за цел да установят дали в мозъка има т.н. кюбити, или квантовите единици за информация.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Пет трика, които показват колко странно работи мозъкът ви

Как думите променят мозъка

Този метод ще помогне на мозъка ви да работи по-добре под стрес

Житейската нагласа, която намалява тревожността и развива мозъка

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.