Китайските кълба-загадки

Китайското приложно изкуство е известно в целия свят с невероятната си красота и изящество. Прочутите китайски вази от епохите на различни династии са станали синоним на уникалност и висока цена. Дори обикновена дървена лакирана кутийка от времето на династиите Мин или Сун може да достигне по световните аукциони цени от стотици хиляди долара.

Но ако трябва да се изберете едно-единствено изделие, което най-добре описва китайското внимание към фините детайли, това непременно ще бъде резбовано кълбо-загадка от слонова кост.

Китайските кълба-загадки представляват декоративни предмети от няколко концентрични сфери, поставени една в друга, всяка от които се върти свободно – а в същото време е изрязана от същото парче слонова кост, както и останалите. Такива кълба се изработват още и от синтетична слонова кост, втвърдена смола, дърво, нефрит и други материали. Тези произведения на изкуството обикновено се състоят от 3-7 слоя, а най-голямото такова кълбо в света е направено от 42 концентрични сфери.

През ХVІІ век се появила резбата върху кост „кълбо в кълбо“ (вложени една в друга ажурни топки, състоящи се от миниатюрни фигурки). Това била много трудоемка работа – за някои такива кълба се изразходвали години труд.

Истински шедьоври, изработени от слонова кост, са „решетестите кълба вътре в кълбата“. Първата стъпка в производството на това чудо е превръщането на парче кост в идеално кълбо, след което в него на необходимите разстояния се пробиват няколко дупки с конусовидна форма, чиито върхове се срещат точно в центъра му. Тогава майсторът отбелязва с линийка във всяка дупка колко кълба иска да гравира вътре в първото. Сега той може да пристъпи директно към изрязването им, като започне в самото сърце на най-голямото. Трябва да разчита само на собствените си инстинкти, годините опит и наточеното острие на резеца си, тъй като направените дупки не му позволяват да види какво се случва вътре в кълбото. Всички следващи топки също се изрязват отвътре. Ако сгреши дори на косъм – всичко се съсипва. За най-трудни сред „решетъчните кълба вътре в кълба“ се считат направените от завода за резба по слонова кост „Даси“ в Гуанчжоу.

През 1977 г. майсторът Вен Жун-бяо изрязал от слонова кост кълбо с диаметър 15 см, вътре в което имало още 41 кълба. Всяко от тях се въртяло свободно и било украсено с гравирани пейзажи (павилиони, кули, облаци, планини). Стените на централната, най-малката, сфера били дебели колкото лист хартия.

За да се направи такова кълбо, е необходимо много търпение и режещ инструмент във форма на буквата „Г“. С него се изрязват вътрешните кълба.

Вълшебните кълба, както понякога ги наричат, обикновено се смятат за предмети с положителна енергия поради тяхната символична украса и формата на безкраен кръг – идеалната форма, както смятат дори учените, във Вселената.

Слоевете може да символизират различни неща – от четирите посоки на света до природни елементи, а издълбаният декор на външната топка обикновено напомня дракон или феникс, съответстващи на Ин и Ян. Смята се, че кълбото-загадка, украсено с тези два елемента, може да укрепи брака и да донесе късмет и щастие. Това, разбира само увеличава както емоционалната стойност, така и чисто паричната цена на тези мистични, загадъчни фигури.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

10 примера за улично изкуство, които ще ви накарат да онемеете

Невероятни произведения на изкуството от детайлно изрязана хартия

Първото пещерно изкуство е открито на Балканите

11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.