Клаудио, който живее на инат

10

Когато Клаудио де Оливейра се ражда преди 38 години, лекарите казват на майка му: по-добре остави бебето да умре от глад.

Клаудио страда от рядко заболяване – артрогрипоза, което прави всички стави в тялото му негодни, а главата му е обърната надолу.
Майчиното сърце не позволява на г-жа Оливейра от град Монте Санто в Бразилия да се вслушва в съвета на медиците.

Днес тя изобщо не съжалява за това – напротив, гордее се със сина си. И има защо…
Животът на този изключително силен духом човек доказва през всичките тези години, че лекарите не са били прави и няма нищо по-ценно от човешкия живот.

В момента Клаудио се радва на грижите на семейството си, завършил е висше образование и изнася лекции като мотивационен говорител пред големи аудитории. Има си и гадже!

2

Клаудио с приятелката си

„Още от малък винаги съм се старал да работя нещо и да си помагам сам, разказва Клаудио и допълва – неприятно ми е, ако през цялото време съм зависим от грижите на хората около мен.
Занимавам се със счетоводство, финансови анализи и консултации. Научих се да си пускам сам телевизора, да вдигам телефона си, да пускам радиото и да използвам интернет на компютъра си – всичко това го мога сам!”

Как успява?

Клаудио натиска клавишите на уредите с молив, който държи с уста, използва устните си за да борави с компютърната мишка и джиесема и има специално изработени обувки, които улесняват придвижването му.
Тези умения му помагат да завърши гимназия с отличие и да се дипломира в държавния университет Фейра де Сантана.

Майка му Мария Хосе си спомня: „След раждането Клаудио не можеше да диша, мъчеше се. Лекарите ми казаха, да не го кърмя, за да си умре естествено от глад.

Посъветваха ме: „Почти е мъртъв, няма да се мъчи много“. Не ги послушах… и днес съм щастлива – Клаудио ми е дете като всички останали.“

Родителите му не са го ограничават в нищо и затова той е уверен в себе си, не се срамува да излиза сред хората, пее чудесно и танцува.
До 8-годишна възраст родителите му го носят навсякъде на ръце. След това обаче Клаудио прохожда – започва да се придвижва на коленете си.

Родителите му се преместват да живеят в къща на първия етаж заради него.
Поръчват му ниско легло, за да може да си ляга сам.

Клаудио казва: „Прекарах целия си живот дотук с една-единствена цел – да се адаптирам към света – и успях! Днес се чувствам нормален и пълноценен човек.”

1

Клаудио със семейството си.

Morkadis

А как го възприемат околните?
„Не, не виждам нещата обърнати с главата надолу – смее се той – това е един от въпросите, които винаги ме питат, когато изнасям мотивационни лекции.”

С тези публични изяви Клаудио си е спечелил международна слава и редовно го канят да говори в страни от цял свят, за да вдъхва надежда на хора, които си мислят, че ТЕХНИЯТ живот е тежък…

Какво е артрогрипоза?

Артрогрипозата е вродено заболяване, което протича с изразени ставни контрактури в човешкото тяло. Родените с този тип проблем имат усложнение, което се характеризира с активно развитие на мускулна фиброза, която води до скъсяване в мускулите. Това нарушава възможността за извършване на активни и пасивни движения в засегнатите стави.

За болестта допринасят редица фактори като липса на достатъчно място за плода в матката, нервни аномалии, проблеми с кръвообращението на бременната и др.

Едно на 3000 бебета имат синдромите и те обикновено се засичат още преди раждането. Лечението е невъзможно но физиотерапия и хирургическа намеса могат да облекчат състоянието на болните.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

30 ГОДИШНА ЖЕНА В ТЯЛО НА БЕБЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.