Български астрономи откриха комета

kБългарски астрономи откриха загубена комета. Това съобщи д-р Филип Фратев, ръководител на обсерватория „Звездно общество-А79”.

„През последните две нощи астрономите от обсерватория „Звездно Общество А79” следяха дифузен обект, за който се предполагаше, че е нова и първата „българска” комета. След проведените наблюдения обаче се оказа, че всъщност тялото е изгубена комета.

Позицията на обекта на небето се е различавала значително от предсказаната, а и яркостта му е била значително по-висока от очакваната. До момента не са идентифицирани други наблюдения на кометата, което заедно с факта, че е била търсена от месеци от други астрономи по света, навежда нашите учени на мисълта, че в момента се наблюдава избухване на небесното тяло”, заяви д-р Фратев.

„Преоткритието беше потвърдено от Центъра за малки тела в Сл. Система (Харвард, САЩ) и отразено в специален бюлетин на организацията. Кометата 154P/Brewington се движи около Слънцето с период от близо 11 години и ще премине в близост до Земята през декември.


Същевременно учените от обсерваторията, съвместно със студенти от СУ, продължават дейността си по потвърждаването на нови близко-земни астероиди, открити няколко часа по-рано от САЩ. Целта е обектите, които са открити по обед наше време от американските проекти, да не бъдат изгубени, тяхното движение в космоса да бъде бързо определено, а оттам и риска за Земята.

Такъв е случаят например с изгубения астероид 2011 BD40, който първоначално е бил помислен за нов, но благодарение на наблюденията на нашите астрономи и техните колеги по света, неговата орбита е била определена точно. Към момента от обсерваторията се наблюдават 9 обекта, които още нямат официално наименование”, посочи д-р Филип Фратев.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

инфо: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.