Колко минути творчество са ни нужни, за да преборим стреса?

2

45 минути творчество на ден са напълно достатъчни, за да се пребори човек със стреса. При това няма никакво значение дали сте професионален художник или просто свързвате точки. Творческите занимания са полезни за всички дори за онези, които нямат изявени способности в рисуването или други области на изкуството, пише medportal.ru.

Екип от учени провел проучване, в което участвали 39 души. На всички тях било предложено да преминат 45-минутно занимание по арт-терапия. Те можели да творят, като използват любимите си материали без да се придържат към каквито и да е правила.

Учените взели проби от слюнката на участниците преди началото на занятието с изкуство и след него и измерили нивото на кортизола – хормона на стреса.

Оказало се, че по време на занятието нивото на кортизол се понижило при 75% от участниците. Авторите очаквали, че понижаването ще бъде по-съществено при хората с творчески професии, но такъв ефект се наблюдавал не само при професионалните художници, но и у онези, които имали по-скромни творчески способности.

Авторите помолили участниците да разкажат за усещанията си по време на занятията. Най-съществена промяна в концентрацията на кортизол се наблюдавала при онези участници, които след края на експеримента отговорили, че занятието „им е позволило да разберат нещо ново за себе си и онези, които го описали като „процес на развие от начало до край.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.