Конспиративните теории за смъртта на Кенеди

кенеди

Голяма улична табела с бяла буква Х бележи точното място, където на 22 ноември 1963 г. беше смъртно ранен президентът на САЩ Джон Фицджералд Кенеди на печално известния площад Dealey Plaza в Далас, пише днес испанският вестник „Ел Паис“ в голяма статия, посветена на конспиративните теории около това убийство.

На историческото място винаги има туристи и поклонници на Кенеди, които са наблюдавани от много хора, държещи да обясняват на всеки, който е готов да ги изслуша, че официалната версия за смъртта на JFK няма нищо общо с действителността. Защото мнозинството американци отхвърлят официалния доклад за трагичното събитие, представен навремето от „Комисията Уорън“, според която единственият убиец е Лий Харви Осуалд и само той.

Дори днешният държавен секретар на САЩ Джон Кери неотдавна оспори версията, с която администрацията на новия президент Линдън Джонсън необичайно бързо приключи разследването. От убийството досега са издадени повече от 2000 книги за събитието, в много от които са залегнали различни конспиративни теории. Марк Оукс продава такива книги и брошури на импровизираната си сергия. Случайна минувачка ги разглежда две минути и на въпроса дали Лий Харви Осуалд е застрелял Кенеди отговаря: „Не! Не зная кой е, но не е Осуалд.“

Наистина с течение на времето все по-малобройни са хората, които виждат конспирация зад убийството, но също е вярно, че те все пак са много. През 2001 г. 81% от американците са били на мнение, че не е казана цялата истина, и са били склонни да вярват, че става въпрос за конспирация, гласи анкета на агенция Асошиейтед прес. През 2003 г. според Галъп тази група хора са били 75% от всички американци, а днес също според агенция АП те са 60%. Само 36% заявяват, че вярват на заключенията на Комисията Уорън.

Според различните конспиративни теории зад убийството на Кенеди стоят мафията, ЦРУ, милионери от крайната десница, военно-промишленият комплекс, който се опасявал, че Кенеди ще изтегли войските от Виетнам и ще сложи край на Студената война, петролните магнати, които са се страхували, че Кенеди ще възстанови отменен данък върху бизнеса им, Фидел Кастро, противниците на Фидел Кастро, Съветският съюз и дори вицепрезидентът при JFK Линдън Джонсън, положил клетва пред ковчега на Кенеди като нов президент, който се тревожел, че Кенеди ще го отстрани от тандема в бъдещите президентски избори през 1964 г. и избрал бърз и сигурен път да влезе в Белия дом.

Привържениците на теорията за ръката на мафията се аргументират с това, че в ЦРУ са знаели, че организираната престъпност е обсъждала убийство на „президента“. Само че според несъгласните с тази теория, мафията е имала предвид не президента Кенеди, а президента Фидел Кастро. Тя не можела да прости на кубинския лидер, че е погребал апетитния им бизнес с казината в Хавана по време на диктатора Батиста. Но в същото време те се прицелили в Кенеди, защото провалилата се операция в Залива на свинете не им е позволила да възстановят бизнеса си. На ЦРУ се приписват редица убийства на високопоставени политици през 60-те години и защо не едно от тях да е убийството на JFK, смятат привържениците на тази теория.

Според тях Осуалд е бил агент на американския шпионаж, което твърди и до последния си дъх и майката на предполагаемия убиец. Поддръжниците на тази теория смятат, че ЦРУ е използвало Осуалд за убийството, след което го превръща в изкупителна жертва, а истинският убиец бил някой си, станал известен като „Grassy Knoll, който стрелял от близка затревена площ. Джеръм Мийд пък обвинява СССР, позовавайки се на снимки на някакво лице, което в момента на убийството се движело в района с черен чадър въпреки слънчевия ден без валежи. Според Мийд тогавашният ръководител на СССР Никита Хрушчов не можел да прости на Джон Кенеди, че е бил принуден да отстъпи при кризата със съветските ракети в Куба. Та черният чадър бил сигнал да се стреля срещу JFK.

Привърженикът на тази теория се аргументира с факта, че Осуалд прекарал известно време в Съветския съюз и се върнал в САЩ като „предател комунист“. „Как другояче да се обясни, че един бивш американски морски пехотинец ще предаде родината си и ще застреля своя президент“, обяснява Мийд. Говори се също, че изстрелът не бил само един, а е имало втори, трети… пети.

(По материали на БГНЕС)

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ДЖОН КЕНЕДИ БИЛ УБИТ ЗАРАДИ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.