Конспирациите за лейди Даяна: убита бременна или сама симулира смъртта си

даяна

Нима катастрофата, в която загива принцеса Даяна, е просто нещастен случай? Възможно ли е тя да е планирана внимателно? И с каква цел – да се убие принцесата или просто да се инсценира смъртта й, за да може лейди Ди да избяга от всичко. На 31 август се навършиха 19 години от трагичната гибел на Даяна. Но и днес въпросите около смъртта й са повече, отколкото отговорите.

Според официалния доклад на френската полиция принцесата загива заедно с Доди ал Файед и шофьора Анри Пол „при катастрофа в тунела „Пон д’Алма” в Париж, настъпила в резултат на ефекта от алкохол и транквиланти, употребени от шофьора на „Мерцедес S280“, развил скорост от 120 км/ч.” Съществуват мнения, че ситуацията е утежнена от папараците, които са преследвали колата и са засекли, заслепили или разсеяли шофьора. Фактите обаче не са категорични и това дава почва за раждането на множество теории за смъртта на принцесата, някои от които стигат дори до крайности.

Една от най-широко разпространените конспирации е, че принцесата е убита, защото е знаела важни тайни. Във фантазиите на любителите на такива теории тайните варират от решения за международните отношения, през присвояване на милиони долари, продажба на оръжие и дори до изказвания за контрол на световния ред. Сред най-крайните версии се появяват дори фантастични истории – че Даяна е убита от религиозен култ; че е отстранена от илюминатите, за да не попречи на техен грандиозен план за управлението на света; или дори версията на изчанчена езотерична лечителка от Лондон, която твърди, че лейди Ди е знаела истината за кралското семейство – а именно, че те не са човешки същества и управляват от стотици години.

Фантасмагория е и историята, появила се във френски таблоид, че вещици са принесли принцесата като жертва, като са й направили черна магия. „Доказателството” според тях е мястото на смъртта й – „Пон д’Алма”, където навремето се е намирало древно езическо светилище. Всички тези истории като от фентъзи роман доказват единствено теорията на психолозите, че когато хората се сблъскат с жестока загуба, те са способни да вярват на какви ли не слухове, но не и да приемат истината. Всъщност именно бащата на Доди – Мохамед ал Файед, първи открито говори пред медиите, че синът му и принцесата не са загинали случайно. Той дори си позволява да лансира идеята, че катастрофата е планирана от тайните служби и поръчана от кралското семейство. Нападките му са приети много тежко не просто от благородниците, но и от обикновените британски граждани. Те разбират невъзможността на един баща да се примири със смъртта на първородния си син, но са възмутени от твърденията му. Някои напомнят, че Файед си е позволявал да демонстрира негативно отношение към кралското семейство много преди Доди да познава Даяна.

6

Мнозина обаче се възползват от неговите думи и започват да създават “доказателства”. В книгата си “Кралска служба” бившият иконом на Даяна Пол Барел споделя, че десет месеца преди смъртта си принцесата му е написала писмо, в което изказва страховете си, че ще бъде премахната, и то най-вероятно в автомобилна катастрофа. Истина, конспирация или просто начин Барел да изкара хонорар от 500 хиляди паунда? Според други теории обаче принцесата е убита от враговете на фамилия Файед. Името на Мохамед ал Файед е замесвано неведнъж в теории за съмнителни сделки, подкупване на членове на парламента и дори трафик на оръжие, затова мнозина смятат, че основната цел на катастрофата всъщност е бил Доди. А присъствието на принцесата е идеалният начин да се отклони вниманието от реалния мотив.

В таблоидите дори се появява теорията, че когато загива, Даяна е бременна. Това отново е информация, която е изопачена по множество начини и генерира огромни приходи за жълтите издания. Единият вариант, който се лансира, е, че тя носи детето на Доди, а евентуалният брак между тях е бил неудобен за прекалено много хора. Тази теория е изложена от Крис Лафай, бивш служител на сп. „Пари мач“, който също пише книга за Даяна. Тя излиза точно за десетгодишнината от смъртта на принцесата и в нея Лафай разяснява колко много хора биха били засегнати от евентуална бременност на Даяна. Авторът цитира не просто тайните служби, кралското семейство или бизнес партньори на Файед, а изтъква, че не бива да бъдат пренебрегнати и малките играчи в схемата – а именно множеството любовници на Доди. Известен с авантюрите и славата си на плейбой, милионерският син обсипва много дами със скъпи подаръци и обещания за брак. Една от тях – бившият модел Кели Фишър, дори твърди, че Доди е бил сгоден за нея, когато загива с Даяна.

Другата теория на Крис Лафай е, че Даяна е бременна от предишния си любовник, смятан от мнозина за голямата любов на живота й – пакистанския кардиохирург Хаснат Хан. Френският журналист цитира таен документ от архивите на парижка болница, доказващ, че в момента на смъртта си принцесата е била бременна в десетата седмица, а връзката й с Доди е била от около месец. При такава развръзка версиите за смъртта категорично се променят и включват дори, че самият Доди е изпаднал в ярост, когато е разбрал истината, и е провокирал катастрофата. В теориите на журналиста са намесени дори видни пакистански семейства, които категорично са били против отношенията на Хан с Даяна. Фактът, че книгата излиза точно за десетата годишнина от смъртта на принцесата кара мнозина да се запитат дали това не е просто поредният опит да се изкарат пари от трагедията

Разбира се, както и при смъртта на други известни личности, и за тази на Даяна се появяват съмнения, че е симулирана. Твърди се, че принцесата и Доди инсценират катастрофата и смъртта си, за да могат да се оттеглят на някой частен остров и да живеят необезпокоявани от никого. Раждането на такива теории е напълно естествено според психолози, защото когато си отиде личност от такова значение за хората, е нормално смъртта му да бъде поставена под въпрос, защото е трудно да се сложи край на една легенда.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.