Корабът на смъртта – най-бруталната морска трагедия в света

Всички сме чували за потъването на лайнера Титаник – трагична история, вдъхновила редица филми и книги. Но не се заблуждавайте, че това е най-ужасяващият морски случай.

Далеч по-брутална е съдбата на немския лайнер Вилхелм Густлоф, известен като Корабът на смъртта. Именно, след качването си на него през януари 1945 година, намират смъртта си близо над 9 000 души, сред които основно жени и деца.

В началото на 1945 година краят на Втората световна война все още не е факт. Съветските войски настъпват освирепели към Германия, а населението там се опитва всячески да съхрани живота си.

В търсене на спасение повече от 10 000 души, сред които германци, поляци, литовци, естонци и други, се качват на лайнер, побиращ под 2 000 души. Но именно този техен избор е най-голямата им грешка.

Когато Вилхелм Густлоф тръгва от Данцинг, той е забелязан от съветските войски. Щом корабът се оказва в Балтийско море, стрелбата по него започва.

След торпедата още на борда намерили смъртта си много пътници. Други загинали, хвърляйки се от кораба. Трети пък се опитвали да оцелеят във водата, но тя била толкова ледена, че те замръзнали.

От всички, качили се на Кораба на смъртта, успели да оцелеят едва около хиляда души, благодарение на спасителни лодки. Други 9 000 хиляди обаче остават завинаги погребани в морските дълбини.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

10 зловещи призрачни истории от известни круизни кораби

Този призрачен кораб доведе до смъртта на всеки, стъпил на палубата му

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Жена и мъж твърдят, че са заснели призрак от кораба „Титаник“

Тайните на Бермудския триъгълник: 75 изчезнали самолета, над 200 потънали кораба и повече от 1000 жертви

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.