Космическият апарат Касини е заснел дъжд на Титан

Сондата на НАСА Касини, приключи дейността си преди вече повече от година, но невероятните му открития продължават да достигат до нас, тъй като изследователите сега преглеждат данните и изображенията, които апаратът е събирал, докато е бил активен.

Проучвания базирани на образи и данни от сондата продължават да се появяват редовно – като например едно скорошно изследване от Университета на Айдахо на докторанта Риджани Дингра, която заедно с колегите си, намери доказателства за валежи на северния полюс на най-голямата луна на Сатурн, Титан в изображение, направено от Касини на 7 юни 2016 г.

Този дъжд показва, че лятото е пристигнало на северното полукълбо на Титан по-късно от прогнозите на климатичните модели.
„Всички, които изучаваме Титан, очаквахме с нетърпение да видим облаци и дъждове на северния полюс на луната, което би показало началото на северното лято, но въпреки това, което климатичните модели бяха предсказали, ние дори не видяхме никакви облаци“, казва Дингра. „Нарекохме събитието „този любопитен случай с изчезнали облаци.“

Дингра и колегите й забелязали отражение в близост до северния полюс на Титан в гореспоменатия образ – отражение, което покрива приблизително 76 332 квадратни километра. Учените обясняват, че това отражение никога не се е появявало преди, и не е там, когато „Касини“ отново прелита над района. Дингра стига до заключението, че забелязаното отражение се дължи на слънчевата светлина, отразяваща се от мокра повърхност, която според нея е резултат от паднал дъжд от метан.

Това е първият летен валеж, който някога е наблюдаван на Титан. Докато Земята преживява четири сезона в продължение на една година, един сезон на Титан продължава седем земни години. Когато Касини достига Титан, в южното полукълбо се наблюдават облаци и валежи, сигнализиращи за южно лято. Климатичните модели прогнозират, че дъждът ще се премести в северното полукълбо „до северното лятно слънцестоене през 2017 г.“, но облаците все още не са се появили до 2016 г. Направените изображения от Касини трябва да помогнат на изследователите да разберат защо е така.

„Искаме прогнозите на нашите модели да съответстват на нашите наблюдения. Това откриване на валежи доказва, че климатът на Титан следва теоретичните климатични модели, които познаваме“, казва Дингра. „Има лято, което малко се забави, но го има. Ще трябва обаче да разберем какво е причинило това забавяне.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Океанът на Титан е солен колкото Мъртво море

Гигантски дълголетни организми обитават Титан?

Времето на Марс вече в интернет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.