Крачка към победа в битката с депресията

 депресия

Учени откриха 17 генетични изменения, които може би са свързани със състоянието

Учените търсят от години генетични белези, които може би са свързани с депресията. Истината обаче е, че изключително малко е известно за гените, свързани с развитието на голямо депресивно разстройство (ГДР).

Някои проучвания, публикувани в списание The Lancet през 2013 г. и през 2015 г. в списание Nature, представили обещаващи резултати, но не успели да отбележат точни, надеждни генетични белези на болестта.

В ново изследване, публикувано в Nature Genetics, екип от учени определя 17 генетични изменения, които изглежда са свързани с ГДР. Изследователите обработили генетичните данни на хиляди хора, подали своите резултати в геномната компания 23andMe.

Използвайки информацията, събрана от повече от 75 600 души, клинично диагностицирани с депресия, и над 231 700, при които проблемът не е бил регистриран, професор Рой Перлис и неговият екип идентифицират 15 зони на човешката ДНК, пряко свързани с ГДР.

Учените се надяват, че идентифицирането на тези „водни знаци“ в нашата ДНК ще помогне да се проведат серия от нови, по-точни процедури, насочени към хората, страдащи от болестта.

Екипът е намерил връзка между новооткритите зони и тези, които вече са били идентифицирани и вероятно имат роля в други психични разстройства като шизофренията.

Изследваните данни имат и своите недостатъци – те са базирани само на информацията, подадена от хора, които са изпитали симптоми на депресия и са се обърнали към лекар.

Професор Перлис допълва: „Имах възможността да покажа, че депресията е мозъчно заболяване и биологията е свързана с него. Мисля, че това е критично за разбирането на хората, че това са болести на мозъка. Те не са ничия вина, а просто болести като всички останали.“

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.