Левичарите са по-добри във вербалното общуване заради своето ДНК

Природата ни е създала с по-добре развита дясна ръка. Затова, когато вършим основните дейности, водеща е десницата. При писане пък работи само тази ръка. Това състояние на нещата се наблюдава при 90 процента от населението на Земята. А останалите 10 процента?

Само една десета от хората са родени с обратна зависимост. При тях лявата ръка е водеща. Наричат ли левичари. Интересен факт е, че разделението на хората по този принцип не се е променило поне от последните 10 хиляди години. Това означава, че можем да говорим за трайна тенденция в разделянето на леворъки и служещи си с дясната ръка.

Изследванията, които правят британски учени, са установили четири генетични зони в мозъчната кора, определящи за това дали ще държим химикала с лявата, или с дясната ръка.

Протеините, свързани с три от тези четири места, имат значение за развитие на мозъка. Това е установено след експерименти с над 400 хиляди човека, като почти една десета от тях са левичари.

По-интересният момент в изследването е установеният факт, че зоните, които са свързани с езика и речта, у служещите си с лявата ръка работят в по-добър синхрон. Вероятно на този факт се дължи забелязаната по-добра комуникативна способност на левичарите. Те определено се изразяват по-добре от тези, които разчитат на десницата си.

Гените са тези, които определят коя ръка да ни бъде по-сръчна и водеща. Проведени изследвания върху близнаци показват още интересни резултати. В една четвърт от случаите гените, които определят дали човек да принадлежи към масата, или да бъде от левичарите, не са идентифицирани. Биологичната основа на разделението на хората на двата типа е подлагана на анализ многократно, но британското изследване разполага с най-голямата база данни, което позволява да се стигне до по-обективни изводи.

При работата си учените установяват връзка между зоните, които определят склонността да се ползва лявата ръка и по-малка склонност от развитие на Паркинсон, както и съвсем малко по-голям риск от шизофрения. Тези връзки може да се окажат полезни при изследване на двете заболявания.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Какво говори почеркът ви за вас и вашето здраве

10 интересни факта за левичарите

Защо има левичари?

Странности присъщи на гениите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.