Пчелите измират все по-бързо

пчела

В последните години учените са изправени пред загадка, която все още не са решили и която застрашава цялото човечество.

Броят на пчелите по света постоянно намалява и учените все още не могат да открият причината. Често биват загубени цели колонии без видима причина. Пчелите, особено домашните, играят много важна роля в земеделието, тъй като се грижат за опрашването на растенията. Ако популацията им продължи да намалява, човечеството може да се окаже затруднено да продължи да произвежда храната, която му е нужна да се изхранва.

 Възможно е миналата година да са загубени до 50% от кошерите.

Последните данни са още по-обезпокояващи, тъй като темпото с което пчелите изчезват, се е повишило значително и достигнало рекордно висока скорост. Пчеларите са безпомощни и най-вероятно се намираме на прага на сериозна еко-катастрофа.

Някой учени смятат, че това, което отравя пчелите е нов клас пестициди, наречени „неоникотиноиди“. Вредните вещества навлизат и се натрупват в самите растения, включително и техния нектар и прашец и по този начин биха могли да убиват пчелите. Теорията обаче засега остава непотвърдена, а проблема продължава да се задълбочава.

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.