Легендата за мостът над река Струма

1

Мостът над река Струма крие зловеща тайна.

Край село Невестино, област Кюстендил, се издига мост на над пет века, срещу който е издигната внушителна скулптора на млада жена, която носи в пазвата си ябълки. Според местните паметника е на Струма невеста, млада жена, вградена в моста, за да бъде той здрав и да пребъде през вековете.

Струма невеста е била съпругата на най-малкия брат от тримата майстори, изградили моста. Работата им обаче не вървяла, всичко, изградено през нощта, бивало отнесени от придошлите води на реката през нощта. Затова братята се разбрали да вградят в моста жената на един от тях. Разбрали се това да е онази невеста, която първа донесе на мъжа си ядене на другия ден.


Двамата по-големи братя обаче предупредили жените си да не идват и така единствено булката на майстор Мануил се появила на ранина при майсторите. Така младата Струма невеста била вградена в моста. Младата жена дошла при мъжа си с детето им, затова местните разказват, че нощем все още се чува плача на майката, насила отделена от детето си.

Вярва се, че ако младите майки нямат мляко, трябва да отидат до моста и да отчупят парче от него, с което да натърка гърдите си. След което млякото им тръгвало. Самият мост е наречен на Струма невеста – Кадин (Невестин) мост. Построен е през 1470 година и към днешна дата е на цели 545 години. Дължината му е 100 метра и е построен по заповед на Исак паша, по време на управлението на султан Мехмед Втори.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

ЛЕГЕНДАТА ЗА БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.