Лекарите: пийте топла вода често и не пипайте нищо навън с голи ръце

Не поръчвайте в заведение сурова храна, напитките да са бутилирани

Вече няма място за паника и емоционални призиви. Вайкането не върши работа. Няма време и за четене на брутални статистики и конспиративни теории. Няма време за сравняване – ама как е в другите държави, как е у нас. Няма време за недоволство и хейт.

Всички сили трябва да насочим към самите себе си, за да променим навиците си изцяло (физически и ментални)и да спрем да мислим само за себе си. Всеки от нас може да носи заразата без да знае. Такова е естеството на пандемията от коранавирус.

Събрахме за читателите на Списание Осем ценни съвети на медицински специалисти от различни краища на света, включително и от България. Тези съвети се разпространяват по месинджъри, чатове, уотсъпи и пр. канали за комуникация и прескачат затворени граници и закостенели предразсъдъци с една единствена цел – да се спасим и да спасим когото можем.

Пийте често гореща вода.

Излагайте се на слънце при всяка възможност. Връхните дрехи също да са на слънце при всяка възможност.

Устата и гърлото да не остават сухи. Отпивайте няколко глътки на всеки 15 минути.

Самоизолирайте се. Сведете социалните си контакти до минимум. Придвижването с градски транспорт не е желателно, ако се налага, нека не е в пиковите часове.

Маската е задължителна, когато сте на обществено място – в магазин, градски транспорт, на работното място, когато сте над 10 души в помещение.

Проветрявайте често помещенията, в които пребивавате.

Отваряйте вратите с лакът или с покрита с книжна салфетка длан. Ако вече сте докоснали предмет или устройство, врата, брава или друга повърхност, които са опипани и от други – веднага измийте ръцете с топла вода и сапун. Дезинфекцирайте.

Ако нямате дезинфектант под ръка – ползвайте спирт, ракия или друг твърд алкохол, с който разполагате. Разтрийте го хубаво по дланите си.

Никакво ръкуване.

Никакви прегръдки и целувки.

Morkadis

Спазвайте дистанция от други хора, когато сте на обществено място – поне 2 метра.

В такси сядайте на задната седалка.

Работете върху рефлексите си всекидневно. Ако докосвате нещо, не си пипате след това лицето, носа и устата преди да сте си измили ръцете. Или да сте ги дезинфекцирали. Най-добре и двете.

Вземете си ръкавици за еднократна употреба за магазина – ще ви трябват докато опипвате и избирате покупките си.

Не поръчвайте в заведение сурови храни – салати и суши, най-добре никакви предястия. Храната трябва да е минала през огън.

Не си поръчвайте сок или друга напитка в чаша, нека напитките са само бутилирани.

Пушачи, забележете имате ли навика да потупвате с палец филтъра на цигарата, която пушите. Откажете се от мачовския маниер цигарата да е хваната с палец и показалец, дръжте цигарата само между показалеца и средния пръст без филтърът да се допира до другите пръсти. Пушете само след като сте си измили и дезинфекцирали дланите.

Дами, бдете в козметичните и дерматологични кабинети, които посещавате, персоналът да е с маски и ръкавици. Не разрешавайте да извършват процедури по лицето ви, ако липсват предпазни средства.

Дръжте шишенце спирт или дезинфектант в чантата си непрекъснато.

Нищо навън не пипайте с голи ръце, работете върху това, за да си създадете навик. Само с ръкавица, хартия някаква, салфетка, ръкав, лакът.

Изплаквайте и жабуркайте устната кухина често с топла вода.

Откажете се от екскурзии и пътувания за удоволствие.

Нека водата ви за уста е с алкохолно съдържание. Ако досега не сте ползвали – започнете.

Бъдете разумни.

Помнете, че всички тези мерки са не само ние да не се заразим, но и ние да не заразим някого. Периодът, в който човекът не знае, че е заразен и се чувства отлично, но сее вируси, е от 2 седмици до 30 дни.

Бъдете човечни.

Спасението е в нашите ръце…
…когато са дезинфекцирани.

Можете да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време ТУК

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Колко смъртоносен е коронавирусът, да се плашим ли

Коронавирусът – изтекло биооръжие? История на патогените в биологичната война

Книга, публикувана през 1981 г., предрича епидемията от коронавирус през 2020

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.