Летните суши разкриха „испанския Стоунхендж“, потопен под изкуствено езеро над 50 години

Сателитна снимка към резервоара, който помещава долмена. Източник: Lauren Dauphin/NASA

През последните 56 години Долменът на Гуадалпера е бил потопен под изкуственото езеро Валдеканяс в Испания. Рекордно високите температури през последното лято обаче, последвани от две силни топлинни вълни, предизвикаха суши, които намалиха крайбрежието до такава степен, че да разкрият на повърхността мегалитния каменен кръг.

Монументът е изграден от 150 гранитни камъка, някои от които са издялкани. Всички са поставени във вертикална позиция. Кръгът от камъни създава център с формата на яйце с 5 метра ширина. Към него води коридор, който е четири по-голям като дължина. На входа към центъра откриваме 2-метров издялкан камък, който е пълен с рисунки. Според археолозите те представляват река Тагус – същата, която е била използвана за създаването на резервоара.

Най-високият камък обикновено се намира малко под повърхността на водата. През последните пет десетилетия (особено през последното), монументът частично се е появявал над водата. Това лято обаче успяхме да го видим целия за първи път от 1963 година насам.

Долменът Гуадалпера  Източник: Wikimedia Commons

Това лято предизвика суши в голяма част от Северното полукълбо. Температурите в Испания разбира редица рекорди още в началото на сезона, като стойности над средното ниво бяха отчетени и през септември. Ето защо не е изненадващо, че юни бе третият най-сух месец в историята на страната през този век.

Сушата засегна най-вече фермерите в района, техните посеви изсъхнаха, а резервоарът намали сериозно нивото си. Ефектът от високите температури се вижда ясно на изображенията, направени от сателита Landsat 8 на NASA. Контрастът между 2013 и 2019 г. е поразителен.

Този каменен кръг, известен повече като „испанският Стоунхендж“, е бил построен преди около 7000 години. Смята се, че първоначално е имал покрив и е изпълнявал функцията на гробница, пазар или място за извършване на религиозни ритуали. Открит е за първи път от немския археолог Хюго Обермайер през 1926 г. Резервоарът Валдеканяс пък е построен по времето на фашисткия диктатор Франсиско Франко през 60-те години на миналия век.

В момента интересът към монумента е по-висок от всякога. Дори съществува петиция за преместването му от езерото. Гранитните камъни са порести и дългият им престой под водата със сигурност им се е отразил негативно. Хората са разтревожени, че скоро те ще бъдат напълно унищожени и така Испания ще изгуби един важен елемент от своята праистория.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ейвбъри – един мегалит, по-голям от Стоунхендж

Каменните ниши в Мадара са резонаторни кутии за промяна на времето

Тайнствените тракийски мегалити в България

Загадъчното Колело на гигантите е монумент, стар колкото Стоунхендж

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.