Любопитството прави паметта ни по-силна

любопитство

Проучване на учени от Калифорнийския университет стигна до извода, че колкото по-любопитен е един човек, толкова по-малък е шансът да страда от проблеми с паметта след време.

Резултатите от проучването са доказали, че силният ни интерес към дадена тема значително подобрява способностите ни за учене и запаметяване на информация.

Любопитните участници в експериментите по-лесно са запомняли факти, дори когато те не са били пряко свързани с темата, по която работят или се интересуват.

Учените сканирали мозъка на доброволците и открили засилена активност в областите, които отговарят за паметта и за удоволствието.

Резултатите от проучването могат да помогнат за разработването на нови методи за учене и преподаване както при здрави хора, така и при пациенти с неврологични проблеми.

Любопитството променя състоянието на мозъка, така че той започва да усвоява всякакъв вид информация и попива както нещата, които сте мотивирани да научите, така и всичко останало – заявява ръководителят на изследването Матиас Грубер от Калифорнийския университет.

Участниците в изследването са били подложени на проверка с електромагнитен резонанс, докато експертният екип са им показвали поредица от напълно обикновени въпроси.

Доброволците е трябвало да подредят въпросите, които виждали, спрямо това колко са любопитни да узнаят съответния отговор.

Във втората част от опита учените показали същите въпроси на доброволците, като зад всеки въпрос стояло по едно човешко лице. Точно 14 секунди след появата на човешкото лице участниците в експеримента е можело да видят и отговора на въпроса.

Оказало се, че колкото по-любопитни били участниците да научат отговора на даден въпрос, толкова по-лесно запомняли лицето, което им било показано след въпроса. Някои от тях дори помнели лицата ден по-късно.

Мозъкът е показал силна активност в частите, които се управляват от допамина и са отговорни замотивацията. С процеса на стареене обаче тези зони отслабват.

Учените смятат, че откритата връзка между паметта и любопитството в бъдеще може да помогне на хората, страдащи от деменция.

инфо: svetovnizagadki.com

Вижте още: 

ДА ПОДОБРИМ ПАМЕТТА СИ: НАСОКИ И УПРАЖНЕНИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.