Магическите свойства на безопасната игла

pixabay.com

Много хора сигурно ще се изненадат да научат, че 10 април е международен ден на безопасната игла. Всеки си дава сметка за многобройните ползи от иглата, с която трудно ще се нараним, и затова дори има свой празник, но защо на 10 април?

На тази дата през 1849 година един неуморен изобретател на име Уолтър Хънт получава патент за това свое полезно изобретение. То има интересен произход според градските легенди. Появата на безопасната игла се дължи на един заем, който изобретателят трябвало да върне на свой приятел. И той решил да го направи, измисляйки нещо ново. Така с парче тел и малко средство за закопчаване на края му след доста опити си получил един изключително практичен предмет – безопасната игла.

Всъщност идеята на Хънт не е чисто нова. Подобие на удобното средство за закопчаване е имало още в Древна Елада и Омир разказва за него в Одисея. Там един ухажор дал на Пенелопа в дар игли със скъпоценни камъни, за да я спечели.

През средните векове обаче вече е бил наличен първообразът на безопасната игла, наречен фибула. Днешният практичен и симпатичен предмет има същото предназначение – да съединява, да свързва две части, за да бъдат едно цяло, да изпълняват някаква обща функция.

Тази основна задача на безопасната игла я превръща в предмет с магически свойства. Тя е много разпространено средство срещу урочасване. За да се предпази един дом от лоши очи и мисли отвън, се препоръчва магическа защита с безопасна игла.

За да се активира иглата, тя минава през нагряване с огън, а после се забожда на вратата, за да пази дома от зли сили. Трябва да бъде винаги закопчана, за да не се загубят магическите сили на безопасната игла.

Ако се носи като аксесоар пък, забодена на дрехата, тя се превръща в талисман за късмет, пари и привличане на любов. С нея се правят и магически ритуали, както и такива за предпазване от магии.

Модните течения също не останаха безразлични към елегантната непретенциозност на този простичък предмет и го превърнаха в моден, а също и социален символ.

Най-напред пънк движението превърна безопасната игла в моден аксесоар и метафора на всичко, което е антикомформизъм. С излизането на Великобритания от ЕС се случиха инциденти на расова основа и тогава носенето на безопасна игла стана символ на толерантност и призив за единство с емигрантите.

В САЩ носят безопасни игли като знак на съпричастност с различни малцинствени групи, а малкият практичен предмет се възприема като символ на безопасният съюзник. И докато в миналото фибулата е разделяла хората на основата на класови различия, сега се възприема като обещание да ги събира.

В ежедневието ни безопасната игла продължава да бъде все същият супер полезен предмет, който е добре винаги да имаме под ръка у дома, в чантата, в колата. Тя верен помощник на всяка добра домакиня. А вече знаете и за нейните магически свойства като амулет.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Как да използваме магическите свойства на приборите за хранене

Магическите свойства на канелата

Магическите свойства на кедъра

Кои са магическите свойства на обикновената метла

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Тодор 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.