Магическите свойства на карамфилите

pixabay.com

Една от неизменните части на ежедневието ни са цветята. Идваме в света с букет цветя и последният дар за нас от света, който напускаме, е пак букет от цветя.

Затова с тях са свързани много суеверия, поличби и поверия. Какви цветя да подаряваме и какви не бива според личността на човека, който ще ги получи, неговия статус, възраст и положение в обществото, както и нашето отношение към него. Съществува цяла наука за езика на цветята и тя ни направлява как да говорим с другите срез него, подарявайки красиво цвете или букет.

В този език карамфилът заема едно от централните места, тъй като е чест спътник на човека в ежедневието му. Как да говорим с другите с помощта на карамфилите и кога е уместно да ги подаряваме според поверията, свързани с карамфилите?

Природата ни предлага карамфили в различни цветове и сортове, те имат и по-силен или по-слаб аромат. Не само самото цвете има свое значение, но различното обагряне изразява различни нюанси на чувствата, а понякога и различни идеи.

Карамфилът най-често се подарява като символ на чиста и дълбока любов. Това обаче е съвсем общо разбиране, защото цветовите вариации говорят различно за символиката на цветята.

Бял карамфил

Белият карамфил има енергия на красиво и благородно цвете. То символизира талантите у хората. Според народното поверие неговата енергийност е толкова висока, че може да отнеме таланта, дар от божественото провидение. Това важи и за късмета, който ни следва пак по същата логика. Затова съветът към хората, които подаряват цвете на кумира си, е то да не бъде бял карамфил. Бялото нежно карамфилче обаче, поставено под възглавницата, ще донесе вдъхновение на всяка творческа натура на следващия ден.

Червен карамфил

Огненият цвят символизира чистата любов и карамфилът, обагрен в червено, се подарява като знак за нея, но има и още едно интересно поверие за червеното цвете от вида. Народното вярване гласи, че ако някой го болят очите, трябва да ги натрие с листенца от червен карамфил и болката ще премине. Това суеверие идва от легендата за Богородица, която плакала с кървави сълзи, докато изпращала Божия син към кръста, а вместо сълзи от нейните очи падали червени карамфили.

Розов карамфил

Цветето в тази разновидност е символ на очарованието на майчинството и женската любов. Подходящ дар за жената, която току-що е станала майка, е букетът от розови карамфили.

Жълт карамфил

С тази цветна разновидност на иначе прекрасното цвете можем да изразим не толкова добрите си чувства към някого. Жълтият карамфил се приема като израз на чувството на ненавист към някого и затова много внимателно трябва да се подхожда към подаряването на жълти карамфили, независимо че изглеждат прекрасно.

Лилав карамфил

Morkadis

Чудесен начин да изразим чувство е един силно привлекателен сорт на цветето, а именно лилавият карамфил. Той изразява възхищение и е подходящ дар за случая.

Пъстър карамфил

Пъстрият карамфил пък на езика на цветята говори за безразличие, а шареният е отказ. Карамфилът ни дава възможност да кажем много неща на околните.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Поверия за магическите сили на хризантемите

Бамбук у дома – символика и магически свойства

Магическите свойства на кедъра

Магическите свойства на канелата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.