Майкрософт: Ще имаме ДНК складове до 3 години

днк

Oт Майкрософт разкриха, че работят върху създаването на „пред комерсиална“ система за ДНК складиране на данни. Очаква се системата да е налична след около три години, като ще има големината на копирна машина от 70-те години.

Сега съществува система на Майкрософт за складиране на данни, която изисква първо да се преобразува информацията кодирана с единици и нули в аденин, тимин, цитозин и гуанин (ATCG) – четирите нуклеотида от които се състои ДНК, като има и маркери показващи как оригиналната информация е подредена, след което се синтезира в истинска ДНК.

За да се извлекат тези данни и да има достъп до тях, се използва полимеразната верижна реакция за избор на подходящи последователности. След  това има четец, който превръща молекулите от ATCG обратно в информация.

Като процес и технология всичко това е ясно, но цената и изискваното време за изпълнение на процедурата възпрепятстват по-масовото му приложение. При изследването си в Майкрософт използват 13 448 372 уникални части от ДНК, като това струва 800 000 долара. Новият проект засега не постига поставените цели да намали стойността и да ускори времето. Това може да се постигне, като се замести сегашният 40 годишен метод за производство на ДНК с такъв, който използва ензими, както прави нашето тяло.

Когато тази технология бъде налична, ще се намери отговор на въпроса как да пазим повече и повече информация  във все по-компактни съоръжения.  Усилията да намалим размера на компютъра все пак имат физическа граница, складираме все повече информация и данни, а сегашните технологии не могат да отговарят на тези изисквания.

Технологията на ДНК складове може да даде решение на този проблем, заради три основни характеристики, които притежава: плътност, дълголетие и продължителна значимост.

ДНК позволява най-плътното складиране на информация, при познатите днес физически закони. Учените дават за пример факта, че всеки филм създаден някога на нашата планета, може да се съхранява в ДНК склад с размер по-малък от една бучка захар, а цялата информация съдържаща се днес в интернет би се вместила в ДНК склад с размер на кутия за обувки.

Що се отнася до дълголетието на складираната информация,  според учените, при ДНК складиране тя ще бъде съхранявана хиляди пъти по-дълго в сравнение със силициево или друго устройство. ДНК няма да бъде обект на преходните капризи на тенденциите и времето, доказателство за това е възможността да се извлече ДНК от древни останки от преди хиляди години.

В заключение от Майкрософт правят извода, че колкото по-бързо расте населението на Земята, толкова по-зависимо ще става от новите технологии. Те от своя страна ще изискват много данни и ще произвеждат все повече и повече информация. В този случай само складовете от ДНК могат да се превърнат в решение как да се съхранява растящата все по-бързо информация.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.