Марсоходът „Пърсивиърънс“ ще превръща въглероден диоксид в кислород

pixabay.com

Когато докосне повърхността на Червената планета в кратера Джезеро на 18 февруари 2021 г., марсоходът „Пърсивиърънс“ ще носи със себе си експериментално оборудване, което е предназначено да трансформира атмосферния въглероден диоксид в ценен кислород, съобщава сайтът на НАСА.

Бъдещите пилотирани мисии до Марс могат да използват големи количества преобразуван кислород за производство на гориво, с което да изстрелват ракети за обратен път от повърхността на планетата.

Изстрелването на материали в космоса е „феноменално“ трудно и скъпо начинание с цена от около 10 000 долара за килограм товар, изпратен в орбита. За да спестят от разходи и да направят амбициозната цел за изследване на Марс по-реалистична, НАСА и партньорите й проучват начини, по които бъдещите астронавти могат да използват ресурси с произход от Червената планета, за да оцелеят и в крайна сметка да се върнат на Земята, предава БТА.

Един от най-важните ресурси, от които астронавтите ще се нуждаят, за да изследват Марс, е кислородът. Този ценен газ е необходим за редица цели. Очевидно е, че първо и преди всичко човешкият екипаж ще се нуждае от кислород, за да диша. Ключовата съставка ще е необходима и за синтезирането на ракетното гориво, което да захранва ракети за обратен полет към Земята.

Марсоходът „Пърсивиърънс“ на НАСА е настроен да тества възможността за производство на кислород на Червената планета след спускането си на повърхността й с помощта на своя инструмент за експлоатация на ресурсите „Мокси“ (MOXIE – Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment).

Марсианската атмосфера е твърде рядка в сравнение със земната и се състои от 95 процента въглероден диоксид.

Инструментът „Мокси“ с размерите на тостер е проектиран да изсмуква обилно количество въглероден диоксид от атмосферата с помощта на въздушна помпа и да разделя по електрохимичен път парниковия газ на съставните му части. Резултатите от експеримента след това ще бъдат анализирани, за да се прецени чистотата и количеството произведен кислород.

„Инструментът е проектиран да произвежда около шест до десет грама кислород на час – количество, достатъчно за да може малко куче да диша. Пълномащабна система, предназначена да произвежда гориво за полет до дома, ще трябва да увеличи производството на кислород с около 200 пъти в сравнение с възможностите на „Мокси“, казва Асад Абубакер от инженерния екип.

Процесът протича при висока температура – 800 градуса Целзий, което изисква инструментът да бъде изработен от топлоустойчиви материали, включително 3D отпечатани сплавни елементи, допринасящи за разпределението на излишната топлина. Експериментът с формата на кутия освен това е покрит със злато, за да предпази останалата част от марсохода от инфрачервеното лъчение, генерирано по време на процеса на създаване на кислород.

Очаква се научният екип на „Пърсивиърънс“ да задейства „Мокси“ десет пъти в рамките на период от две години, за да провери доколко ефективно оборудването може да събира кислород от атмосферата в различни марсиански сезони.

Mandragora.bg

Учените сега работят над пълноразмерен кислороден екстрактор „Мокси“. Той ще бъде доста по-голям от инструмента, който носи „Пърсивиърънс“, като теглото му може да достигне 1000 килограма.

източник: novini.bg

Вижте още:

Мисия с хора до Марс: техническа възможност има, но перспективите са далечни

Надежди, че роувърът Perseveranc може да намери знаци от живот на Марс

Мистерията на марсианските свлачища

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.