Археолози попаднаха на интересна находка във Варна

карач

снимка: http://www.panoramio.com/photo/26093554

Учени и археолози откриха най-големия духовен център на България, който е извън столицата по време на разкопките на Караач теке до Варна

Мистериозна находка беше открита край Варна, след като учени и археолози откриха най-големия духовен център на България извън София по време на разкопките около Караач теке, разположен край морската ни столица.

Според експертите, откритият манастирски комплекс в местността Караач теке до Варна е раннохристиянски и е извършвал активна духовна дейност.

Между 9 и 12 век, в неговия скрипториум са преписвани и превеждани ценни и значими църковни писания и книги. Това е най-големият скрипториум, който е проучен от средновековна България и средновековна Византия. Същевременно той е работил и като най-мащабното средновековно издателство.

Учените смятат, че тук са творили и някои от учениците на Светите братя Кирил и Методий. Строител, ктитор и най-голям дарител и благодетел на комплекса в новооткрития Караач теке, е бил и самият Свети цар български – Борис Първи.


В сайта moreto.net се допълва информацията за сензационната находка. Манастирът Караач теке издигнал в култ Пресвета Богородица.

В него са открити следи от живот до 18 век. В манастирската част археолозите са попаднали на голяма черква и огромна кула с параклис, както и на скрипториума, разположен на площ от 400 кв. метра. Имало е библиотека, училище, общежития за монасите, олтарна маса, ковашка работилница. Открити са множество български, сръбски, византийски, венециански и турски монети.

В манастирския комплекс, откритата катедрална църква е била разположена в центъра на голям двор, от атонски тип. Храмът е бил изграден с обемисти ниши във формата на полукръг от север и от юг, откъдето е прииждало монашеското братство за молитва.

По цялото си протежение, сградата край Варна била украсена с безценни стенописи. От монументалната каменна пластика се преминавало през верижни помещения, които са изградени от бигор.

Вижте още: 

Възможно е откритият край Варна череп да е на княз Борис I

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

4 коментара
  1. valdes 10 години ago
  2. neli 10 години ago
  3. Анонимен 10 години ago
  4. Az be 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.