Месец юни е бил най-горещият по целия свят от 1880 г.

heatМесец юни 2014 е най-горещ по света от 1880 г., съобщава Американската агенция за океанографски и атмосферни изследвания.

Средната температура комбинирано на повърхността на земята и океаните е достигнала през юни 16.22 градуса по Целзий или с 0.72 градуса над средната за този месец през 20 в. Така тя е надхвърлила и досегашния рекорд за юни, който е от 2010 г.


По-голямата част от планетата усеща по-високи средномесечни температури с рекорди за топлина в райони като Гренландия, Северната част на Южна Америка, източните и централни зони на Африка, както и южните и югоизточните части на Азия, се казва в комюнике на агенцията. За последен път температурата през юни е била под средната за 20 в. през 1976 г.

Що се отнася до температурата на повърхността на океаните, през юни тя е била най-висока в историята, надвишавайки предишния рекорд от 1998 г. Арктическите ледове също са се топили най-много през юни. Тяхното ниво е с 5% под средното за периода 1981 – 2010 г.

Същият източник сочи, че май 2014 също е бил най-топъл в света от началото на събирането на данните за температурите през 1880 г., надвишавайки предишния рекорд от май 2010 г.

Вижте още: 

ЕЛ НИНЬО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ КАТАКЛИЗМИ

инфо: http://climate.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.