Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

5

Естественото мумифициране може да бъде наблюдавано много рядко. За него се изисква комбинация от екстремни температури и сух въздух. Повечето мумии, които археолозите са откривали като известните египетски мумии, са мумифицирани чрез балсамиране и обвиване в ленени ленти.

Но в някои култури предпочитаният метод е точно естествено мумифициране. Монасите от Япония и Тибет са майстори на тази практика. Когато даден монах усеща, че скоро ще умре, той спира да яде храни, от които се натрупват мазнини в тялото. След това започва да обгаря тялото си със свещи, за да може кожата му да изсъхне. Монахът умира от недояждане в седяща позиция. След смъртта му другите монаси го поставят в подземна камера за три години, за да може тялото му да изсъхне напълно, преди отново да бъде обгорено със свещи.

6

Всъщност по света са откривани по-малко от 30 естествено мумифицирани монаси, повечето от които се намират на остров Хоншу в Япония.

Земетресение в северна Индия през 1975 г. отваря пропаст, в която се вижда гробницата на естествено мумифицираното тяло на монаха Сангха Тенсин. Тридесет години по-късно гробницата е изследвана и мумията е извадена. Учените били озадачени от перфектното състояние, в което се намирало тялото на Сангха Тенсин – кожата му все още била върху скелета, а върху главата му имало коса.

Според Виктор Меир (Victor Mair), който е консултант в музея по археология и антропология в Пенсилванския университет, мумията на Сангха Тенсин е на поне 500 години.

Според местните легенди монахът е помолил последователите си да го мумифицират по време на нашествие на скорпиони в града, в който живеел. Когато душата му напуснала тялото, на небето се появила дъга и скорпионите изчезнали, без да се появят повече.

Перфектно запазената естествена мумия е изложена в храм в малкия град Гуе, който се намира на около 3.7 км от гробницата, в която е открит монаха. Храмът е отворен за посетители, но достъпът до него е много труден, тъй като изолираната от света местност се охранява от тибетско-индийската гранична полиция.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

БЕЗСМЪРТИЕТО НА ДАШИ-ДОРЖО ИТИГЕЛОВ ОЗАДАЧИ НАУКАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.