Мистериозните кръгове край Плевен и Лом

1

Виктория Каменова от плевенското село Божурица, в чийто двор се появиха окръжностите, твърди, че никога не е виждала подобни странни образувания. Снимка: Ирена Николова / Източник: trud.bg

Загадъчни окръжности, досущ като тези в Хасковско, се появиха край Лом и в село Божурица, недалеч от Плевен. Местните хора са изумени. Някои вярват, че става дума за явление с извънпланетарен произход, но други са убедени в строго научното обяснение на феномена.

Миналия четвъртък Виктория Каменова от Божурица забелязала сред тревата в двора си необичайни образувания – сякаш тревата е поразена от слана във форма на окръжност с различен диаметър. Два дни се чудела дали да се обади на кметицата Павлина Йорданова за мистерията.

Като й съобщила, Йорданова си спомнила, че видяла ден по-рано същите кръгове в местност край селото до брека на река Вит и се учудила от какво са причинени. На места в земята около тях има пробити дупчици, дълбоки 10-15 сантиметра, но някои божурчани си обясняват тяхната поява с паяци.


„Не садя нищо в тази част на двора, обикновено лятото от тук кося трева. Не съм изхвърляла нищо там. От 50 години живея в тази къща, такова нещо не съм виждала“, диви се Виктория Каменова. Фигурите са много повече на брой по поречието на реката близо до моста, който води към селото. Местните недоумяват как са се появили.

Селото тъне в догадки и не намира обяснение. „Единият слух е, че има намеса на извънземни, което у повечето хора предизвиква усмивки. Другата версия е, че става дума за някакъв особен вид плесен. Най-учудваща е правилната форма и издълбаните еднакви дупчици“, смята Надка Йорданова, която е служителка в кметството.

Според доц. Иван Райчев, ръководител на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей в Плевен, става въпрос за фитопатогенни гъби, при някои от които мицелът се развива кръгообразно.

На мистериозните кръгове, очертани върху ливадите край река Лом, се натъкнал кардиологът д-р Васил Милутинов, докато разхождал ловното си куче. Лекарят заснел с мобилния си телефон кръговете и ги пуснал в интернет.

Привърженици на теориите за посещения на извънземни веднага свързаха фигурите с космически пришълци.

Геометричните очертания край Лом поразително приличат на кръговете, забелязани и на други места в България. Няма как те да са от пръскане с препарати или друга земеделска обработка, защото по бреговете на река Лом няма посеви.

Окръжностите са следи от извънземни, убедени са любители на теориите за другопланетни цивилизации. Те припомнят, че преди няколко месеца жител на Лом засне край къщата си странно светещо тяло и предаде записа на учени от БАН за анализ. Стари ломчани пък разказват, че утъпкани кръгове по ливади и ниви са се появявали и преди векове, когато хората смятали, че са очертани от хората на самодивите.

инфо: http://www.trud.bg/

Вижте още: 

ЧАШАТА НА ВЕЛИКАНИТЕ – ЗАГАДКАТА В СЕЛО РОЗОВЕЦ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.