Мистериозните менхири с човешки лица на родния остров на Наполеон

Снимка: pochivkablitz.bg

Корсика, намираща се в Средиземно море, е удивителен остров с прекрасни плажове, където можете да чуете хората да говорят местния корсикански език. Разбира се, той е известен с това, че е родното място на Наполеон Бонапарт.

Там има страшно много история, а селището Филитоза е археологически обект. Там се намират най-голям брой мегалитни статуи на острова. Филитоза е известна със своите мистериозни изправени камъни, а наоколо има останки от няколко различни епохи.

Снимка: pochivkablitz.bg

Филитоза се намира недалеч от Соларкаро в южната част на Корсика. Селото е сравнително ново археологическо място, открито е през 1946 г. Тогава Шарл-Антоан Сезари, който притежавал земята, открил пет менхира (монолитни изправени камъни) в район, наречен Петра зуката. Менхирите лежали на земята, покрити с пласт прах и растения.

На един близък хълм Сезари открил други странни останки. Чак след три години, обаче, мястото било посетено от представител на държавата – Пиер Ламот, директор на регионалния архив. Години след неговото посещение никой не изследвал находките.

Снимка: pochivkablitz.bg

Първата археологическа работа на Филитоза е извършена през 1954 г. под ръководството на Роже Гросжан. Той изследвал останките до смъртта си през 1975 г. През този период били направени много забележителни открития и Филитоза се прочула надалеч. През 1980 г. селото било обявено за исторически паметник.

Заради туристите там били построени бар и занаятчийски център. През 2016 г. бил отворен нов исторически музей.

Снимка: pochivkablitz.bg

Мистерията с произхода на мегалитите

Археологическите сведения показват, че Филитоза е била населявана от хора още през 6-тото хилядолетие пр. Хр. – ранния неолит. Хората, които живели там по това време, оставили предмети като каменни сечива и керамика. Тогава менхирите още не били издигнати там.

Всъщност тези изправени камъни се появили чак през Бронзовата епоха – около 1500 г. пр. Хр. Въпреки че мегалитите могат да бъдат разделени на няколко вида, всички, които са във Филитоза, са менхири, съобщава Ancient Origins.

Снимка: pochivkablitz.bg

Менхирите са гранитни и са с височина между 2,1 и 2,4 метра. Те могат да разделени на две групи – обикновени, които са грубо оформени като правоъгълници без други детайли, и тези, които имат издълбани човешки черти. Най-добрите екземпляри от последните са Менхир V, който не само, че има човепко лице, но и дълга сабя и кама. От задната му страна има анатомични детайли и облекло.

Morkadis

За съжаление твърде малко се знае за менхирите във Филитоза. Кои са хората, които са ги създали, все още е мистерия. Не е ясно и тяхното предназначение.

Археолози предполагат, че менхирите са фалически символи и били ползвани с ритуална цел за осигуряване на плодородието на земята. Гросжан имал друга идея. Докато повечето археолози смятат, че менхирите имат ритуално предназначение, той мислел, че те нямат нищо общо с плодородието, а са издялани по подобие на хора, наречени тореанци, за да бъдат отблъснати техните нашествия.

Снимка: pochivkablitz.bg

Ако тази теория е вярна, менхирите не успели да изпълнят задачата си. Тореанците завладели Филитоза, унищожили голям брой менхири или ги използвали за строежа на две кули на същото място, които служели за храмове. Тези кули с части от менхири могат да се видят на място и днес.

Разглеждане на менхирите във Филитоза

Снимка: pochivkablitz.bg

В археологическия обект се влиза срещу входна такса. Той е отворен межу април и октомври. Трябва да се отбележи, че менхирите не са на първоначалните си мета, а са подредени така, че да бъде по-удобно на туристите да ги разгледат. Около час е достатъчен за обикалянето на цялото място, включително и на новия музей.

Снимка: pochivkablitz.bg

По пътя може да се посети родното място на Наполеон Бонапарт в Аячо. Там има голям паметник с императора и четиримата му братя. Говори се, без да има сигурен източник за това, че Наполеон се заклел пред един от каменните стълбове на острова, че един ден ще седне на френския престол.

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Легенди за Кървавата скала край Враца

Антените на Шамбала. НЛО слизат по камъни под земята?

Тайнствените тракийски мегалити в България

Мистерията Белинташ – обикновена скала или източник на окултизъм?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.