Митичният потоп в Китай се оказа истина от край до край

pixabay.com

Преди четири хилядолетия по бреговете на Жълтата река се зародила династията Ся – първата от непрекъснати наследствени владетели. Така разказват легендите, но с изключение на някои загадъчни каменни рисунки и възможни гробници има твърде малко археологически доказателства, че династията Ся някога е съществувала.

Тя обаче е увековечена в разказа за Големия потоп. Тази епична история разказва как преди 4000 години невиждано наводнение почти унищожило региона, докато един мъж на име Ю не се намесил, за да спаси положението.

Според легендата голямото наводнение оставило част от Китай на ръба на разрухата, но Ю успял да отклони по-голямата част от водата далеч от хорските поселища.

Досега никой не е смятал тази история за нещо повече от легенда, докато ново изследване, публикувано в Science, не доказа, че Потопът е с почти пълна сигурност исторически факт.

Международен екип от учени внимателно картографира древните седиментни скали край Жълтата река, когато попада на нещо шокиращо. Според седиментоложките показания мощно наводнение действително е заляло земите наоколо преди хиляди години и със сигурност е изглеждало като края на света за всеки, попаднал в яростната стихия.

„Това е било едно от най-големите наводнения, които са се случили на Земята през последните 10,000 години“, казва един от авторите на проучването – Дарил Грейнджър, професор в катедрата по земни атмосферно-планетарни науки в Университета Пардю, каза в пресконференция. Наводнението е вероятно е разрушило селищата, простиращи се на 2000 км надолу по течението на реката.

С помощта на радиовъглеродно датиране на поредица от скелети на хора, убити и погребани от наводнението, те успели да установят, че то се е случило през 1920 г. пр. н.е.  – точно по времето, когато писаните легенди казват, че се е появила династията Ся.

Преди да стане наводнението, мощно земетресение разтресло региона и както установява екипът, голямо свлачище блокирало горната част на Жълтата река. Тази естествена язовирна стена, около една трета от Емпайър Стейт Билдинг трупала вода в продължение на девет месеца, преди да катастрофално да се срути.

Геоложките доказателства съвпадат невероятно точно с историята за наводнението, описана в древните текстове, което сочи, че цялата тази митологична история е истина от край до край. Дали тогава и митичната династия Ся няма да се окаже по-скоро истина, отколкото измислица?

източник: obekti.bg

Вижте още:

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

Имало ли е потоп

Оцелели от Титаник: Не ледник, а експлозии го потопиха!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.