Мумия на русалка се съхранява в музей

rusalka В лондонския British Museum се пази една прелюбопитна мумия на рибоподобно същество, което впечатлява със своята външност, която е на нещо средно между човек и риба.

Дължината на мумията е около 40-60 сантиметра с опъната опашка, а в главата съществото прилича по-скоро на страшен елф, защото има същите заострени уши и ужасна усмивка, от която стърчат големи зъби.

Интересното е, че позата, в която е застинало съществото, е с вдигнати ръце (като в картината „Вик“ на Едвард Мунк). Тази поза е подобна на позите на други мумии, които се пазят в шинтоистки храмове в Япония.

Отблизо може да се забележат ситните косъмчета, които покриват ръцете на мумията, а по опашката ясно се виждат и дребни люспи, които към торса на съществото изчезват. Лицето на мумията също е покрито със ситни косъмчета.

Според информацията в сайта на Британския музей мумията е намерена през 40-те години на XX век и оттогава се съхранява в музея. Във Великобритания има и други подобни мумии, за една от които със сигурност може да се каже, че е мистификация, тъй като е направена рентгенова снимка, от която ясно се вижда, че е „сглобена“ от човешки кости и рибешка опашка.

Мумии на русалки от шинтоистки храмове в Япония

В някои шинтоистки храмове и до днес се пазят мумии на подобни същества, които са известни сред местните като „морски принцеси”. В Азия съществува поверие, че месото на тези същества може да направи хората почти безсмъртни.

В храма Карукаядо се пази подобна мумия с размер 50 см. Тя има големи кучешки зъби, които се подават от широко отворената уста, двете ръце са вдигнати над главата. Долната част на тялото е покрита с люспи, а на гърба има израстъци, наподобяващи плавници.

Друга подобна мумия се пази в храма Миуши, но е по-малка – около 30 см. В храм в град Фудзиноми, разположен в основата на планината Фудзи, се съхранява друга мумия с дължина 170 см. Смята се, че тя е на 1400 години.

източник: http://inews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

2 коментара
  1. Vanko 10 години ago
  2. Evkan Kyazimov 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.