Момче или момиче: Определящи са гените на бащата

Проучване на университета в Нюкасъл, включващо хиляди семейства, помага на бъдещите родители да прогнозират дали има по-голяма вероятност да имат синове или дъщери.

Работата на Кори Джилати, научен сътрудник в университета, показва, че мъжете наследяват тенденцията да имат повече синове или повече дъщери от родителите си. Това означава, че човек с много братя е по-вероятно да има синове, докато човек с много сестри е по-вероятно да има дъщери.

Изследването включва проучване на 927 семейни дървета, съдържащи информация за 556 387 души от Северна Америка и Европа, като се връща назад във времето до 1600 г.

„Изследването на родословното дърво показа какво е по-вероятно да имате – момче или момиче и също, че това се наследява. Сега знаем, че мъжете са по-склонни да имат синове, ако имат повече братя, но има по-голяма вероятност да имат дъщери, ако имат повече сестри. Но при жените просто не може да се предскаже нищо „, обяснява Джилати.

Мъжът определя пола на бебето в зависимост от това дали сперматозоидите му носят хромозома X или Y. Х-хромозомата се комбинира с хромозомата на майката X, за да направи бебе момиче (XX) и Y хромозомата ще се комбинира с майката, за да направи момче (XY).

Изследването в Нюкасълския университет подсказва, че все още неразкрит ген контролира дали спермата на мъжа съдържа повече X или повече Y хромозоми, което определя пола на децата му. В по-голям мащаб броят на мъжете с повече X сперматозоиди в сравнение с броя на мъжете с повече сперма с Y влияе върху половото съотношение на децата, родени всяка година.

Генът се състои от две части, известни като алели, които са наследени от всеки родител. В статията си Джилати демонстрира, че е вероятно мъжете да носят два различни вида алели, което води до три възможни комбинации в ген, който контролира съотношението на сперматозоидите X и Y;

Мъжете с първата комбинация, известна като ММ, произвеждат повече сперма от Y и имат повече синове.
Втората камбинация, известна като MF, произвежда приблизително равен брой сперма от X и Y и бащата има приблизително равен брой синове и дъщери.
Третата комбинация, известна като FF произвежда повече сперма с X хромозоми и съответно има повече дъщери.
„Генът, който се предава от двамата родители, прави така, че някои мъже да имат повече синове, а някои да имат повече дъщери и в крайна сметка броя на мъжете и жените е приблизително балансиран сред населението. Ако в популацията има например твърде много мъже, жените ще намерят по-лесно партньор, така че мъжете, които имат повече дъщери, ще предадат повече от своите гени, предизвиквайки раждането на повече жени в по-късните поколения „, казва изследователят от Нюкасълския университет.

В много от страните, които са участвали в световните войни, се увеличава броя на момчетата, родени след това. Генът, който Джилати описва в изследването си, може да обясни защо това се е случило.

Ако приемем, че жертвите във войната са по равно на мъже имащи повече братя или повече сестри, тези от синовете имащи братя, които се завръщат от войната, е по-вероятно да отглеждат момчета, защото са наследили тази тенденция от бащите си. За разлика от това, мъжете с повече дъщери са загубили относително повече синове във войната, защото те са по-малко (имат повече сестри) и тези синове биха имали по-голяма вероятност да станат бащи на момичета. С други думи сред оцелелите са повече мъжете имащи братя и имащи по-голям шанс да имат деца момчета от тези, имащи сестри и по-голям шанс да имат дъщери. Това обяснява защо мъжете, които са оцелели от войната, е по-вероятно да имат мъжки деца, което е довело до бума на мъжки бебета след войните.

Дори и без войни обаче, в повечето страни по света, се раждат повече момчета, отколкото момичета. В Обединеното кралство и САЩ например, в момента има около 105 родени момчета за всеки 100 родени момичета.

В същото време е добре документирано, че повече момчета умират в детството и преди да са достатъчно възрастни, за да имат деца. Така че, по същия начин, по който генът може да причини повече момчета да се раждат след войните, може да причини и повече момчета да се раждат всяка година.

Семейните дърветата (на схемата) илюстрират как работи генът. Това е опростен пример, при който мъжете имат само синове, само дъщери или син и дъщеря, макар в действителност да е по-сложно. Вижда се, че въпреки че генът няма ефект върху жените, те също го носят и го предават на децата си, обяснява Джелати.

Morkadis

В първото родословно дърво (А) дядото е ММ, така че всичките му деца са мъжки. Той предава само алела М, така че децата му най-вероятно имат същата комбинация от алели – ММ. В резултат на това тези синове могат да имат само синове (както е показано). Внуците имат комбинация от алели MF, защото са наследили F от майка си и М от баща си. В резултат на това те имат еднакъв брой синове и дъщери (правнуци).

Във второто дърво (B) дядото е с алели FF, така че всички негови деца са момичета, имат комбинация от FF алели, защото и баща  им и майка им са с комбинация FF. Едно от женските деца има свои собствени деца с мъж, който има ММ комбинация от алели. Този мъж определя пола на децата, така че внуците са всички мъже. Внуците имат комбинация от MF алели, защото са наследили М от баща си и F от майка си. В резултат на това те имат равен брой синове и дъщери (правнуци).

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Вижте първия генно модифициран човек в света – Елизабет Париш

Кои са маркерите на гениалността?

Генното инженерство ще промени всичко – завинаги!

19 странни рентгенови СНИМКИ за тези, които мислят, че са видели всичко

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.