Мохенджо Даро – мистерията на изчезналия град остава неразкрита

Мохенджо Даро или Хълмът на мъртвите, както е в буквален превод от синдхи, е древен изчезнал град на Индската цивилизация. Намира се на територията на днешен Пакистан.

За първи път археолози стъпват на мястото преди 108 години, а десетилетие след това започват и разкопки. Те разкриват една невероятна картина на добре устроен град с планово построени улици и водопровод, първите в историята обществени тоалетни и канализация.

Всичко това е свидетелство, че жителите на този древен град /разгледай галерията/ са познавали градоустройството, знаели са как да защитят града си от наводнения и обилни дъждове, как да създадат добра среда за обитаване.

Кой е живял в този приказен град през ІІІ хилядолетие преди Христа и кой го е управлявал?

На тези въпроси отговор все още няма. В града липсват дворци, храмове или паметници. Няма останки от място, където се е помещавала управата. Няма доказателства, че монархическа династия е стояла начело на града-държава. Според някои експерти Мохенджо Даро най-вероятно е управляван от градски служители на изборна длъжност или елит. Богатият град загатва за себе си с открити артефакти от слонова кост, златни украшения и скъпоценни камъни. Печената тухла е изграждала съоръженията на града.

Няма намек за пищност, за разкош и демонстрации на просперитет. Чистотата и редът са основните характеристики на града. Явно е съществувала добре урегулирана система за търговия. Скромността и стандартизацията са съпътствали живота на жителите на Мохенджо Даро. Целят град е разделен на квартали и всички са еднакви по големина и разполагат с едни и същи възможности.

Очевидно става въпрос за цивилизация, която е била водеща в поречието на река Инд. Тя изглежда почти съвременна и съвсем не се вписва в представите за живота отпреди ІІІ хилядолетие преди новата ера.

Причините за края на цивилизацията на Мохенджо Даро е загадка, която още стои неразкрита. Предположения обаче не липсват.

Едно от тях е, че около 1700 година преди новата ера настъпва срив в търговията между градовете по Инд и Месопотамия и това е причина за упадъка на Индската цивилизация.

Друго предположение се опира нa ведическите текстове, в които се разказва за нашественици от север, които завладели градовете около Инд. В подкрепа на тезата са намерените артефакти на културата, които са изпочупени.

Има и проучване, според което изменения на климата са довели до миграция на хората и срив на цивилизацията в долината на Инд.

Според една по-непопулярна теория Мохенджо Даро е претърпял колапс след ядрен взрив, което остава и най-интересната и мистериозна хипотеза около края на древния град. По намерените скелети в града е открита радиация, както и по тухлените стени на селището.

Нито една теза не е предоставила сигурни доказателства в своя подкрепа, което прави загадката неразрешима.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Най-загадъчните древни градове

Реалност или приказка? Това градче ще ви отведе в света на магията!

Градове на шумерите

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.