Археолози откриха нещо изключително старо под Балтийско море

мореАрхеолози откриха данни за праисторическо селище, което може да е било погълнато цяло от Балтийско море край Швеция, съобщи Discovery.

Артефактите са на 11 000 години. Местната преса нарича находката „Шведската Атлантида“ на името на острова от легендите, който е потънал около 9600 г. пр. н. е. в Атлантическия океан.

Новооткритата площадка обаче е била нещо като сметище, на което номадите са изхвърляли различни вещи. Артефактите са намерени на 16 м дълбочина в залив в провинция Сконе. Сред тях има дървени изделия, сечива от кремък, рога от животни, въжета, харпун от животинска кост, кости от изчезнал вид добитък.


Те са се запазили, защото са в особен черен гелоподобен седимент, образуват при разграждането на торф. Ако бяха на сушата, щяха да са останали само артефактите от кост, без нищо органично.

Екипът, ръководен от Бьорн Нилсон, допълва БТА, продължава разкопките с надеждата да открие погребална площадка. „Това е вероятно едно от най-старите селища в Скания и Швеция“, каза проф. Нилсен.

инфо: http://inews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.