Най-голямата лъжа излазе наяве! Ледът в Арктика се увеличава

антарктида

Северният полюс расте. Противно на очакваното му заличаване от лицето на Земята днес той е в пъти по-голям в сравнение с 2012-та.

Прогнозите, които професор Питър Уедемс от Кеймбридж направи преди едва няколко месеца, бяха страшни. По думите му до септември тази година Арктика трябваше изцяло да изгуби морския си лед. Новите сателитни снимки обаче показват, че ледът около Северния полюс е много повече, отколкото през 2012 година.

Страшната си прогноза професорът направи в началото на юни тази година. Той публикува своята книга Сбогом на леда, в която надълго и нашироко се описваше как в средата на нашето десетилетие и дори още това лято, през септември, в полярните области ледът ще изчезне и Арктика ще престане да съществува във вида, в който я познаваме. Подобно нещо не се е случвало в последните 100 хиляди години.

За да провери твърденията му, Националният център за изучаване на снега и леда направи съответните измервания и то именно в началото на септември. Резултатите показват, че при сезонен минимум на 10 септември морският арктически лед е 4.14 милиона квадратни километра, което е с 21% повече от 2012-та година. Освен това количеството му расте с невиждани темпове.

За целият септември ледът е с цели 31% повече от този през 2012-та. Това е над 1.09 милиона кв. км. морски лед. Месецът попада едва на пето място в списъка с минимуми на количество лед от началото на измерванията, което го прави напълно нормален.

Един поглед към данните показва несъмнена тенденция за намаляване на количеството на леда през последните 35 години. Учените обаче са категорични, че професор Уедемс и други като него преиначават фактите и създават паника със своите заблуждаващи, фалшиви и драматични данни.

Топенето на леда в района на Арктика и климатичните промени наистина представляват сериозен риск. Преувеличаването на информацията обаче не е в услуга на обществото. В бъдеще ледът наистина ще изчезва. Понякога в Арктика няма да има лед с дни, след това със седмици, месеци, години и дори десетилетия.

Без значение дали човечеството ще помогне за намаляване на емисиите на парниковите газове, процесът вече е започнал и е необратим.

Наслагването на изкуствено създадена паника обаче не помага на никого. Друго подобно заблуждение е, че дупката в озоновия слой никога няма да се затвори.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.