Най-мрачните моменти от живота на Винсент ван Гог

ван гог

Каквото и да се каже за таланта на Винсент ван Гог, ще е малко. Но заедно с голямата дарба е получил и много изпитания в живота си, които е преживявал трудно заради дълбоката си емоционалност.

Личността му е белязана от самото му раждане. Появил се на бял свят на 30 март 1853 г. Точно на същата дата една година по-рано се родило и починало първото дете на семейството. То също носело името Винсент ван Гог през няколкочасовия си живот. Това съвпадение преследвало художника и цял живот го карало да се съмнява в собствената си идентичност. Единственият човек, който винаги го е разбирал и му помагал, бил малкият му брат Тео ван Гог.

Множество съвременни психиатри не спират да спорят за психичните заболявания, от които страдал художникът, и се опитват да му поставят диагноза. От ранното му детство се смята, че е страдал от аутизъм. Според думите на сестра му бил необщителен, ходел с наведена глава, сякаш затворен в свой собствен свят.

Някои от диагнозите са твърде смели като шизофрения или сифилис, например. Много по-реални са заболяванията, които имат ясни симптоми като биполярно разстройство – настроенията му се сменяли рязко от една крайност в друга. Друг белег на тази болест е постоянното използване яркожълт цвят в картините.

Хиперграфията е друго заболяване, от което страдал. Характеризира се с болезнено чувство на ранимост, което се облекчава само с постоянно писане или рисуване, както е в неговия случай. Все пак Винсент е един от най-продуктивните художници, познати на човечеството. Често изпадал в депресия и получавал халюцинации (по негови собствени признания).

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.