Утре ни връхлита силна магнитна буря

магнитна буряУтре, 2 октомври, ни застига страшна магнитна буря, предупреждават от Центъра за прогноза на космическото време към Института по земен магнетизъм йоносфера и разпространение на радиовълните. Директорът на центъра за прогнози Сергей Гайдаш съобщи пред РИА „Новости”, че гигантска „гъсеница”, формирана от плазма, изхвърлена от Слънцето вече се е устремила към земята.

Гигантската гъсеница се е оформила в неделя в 20 ч. по Гринуич (23 ч. българско време).

Специалистите разказват, че се е случило уникално събитие на Слънцето, изразяващо се в откъсване на гигантско влакно, което е с размерите на половината от слънчевия диск.


Колосалното количество плазма е задържано от спираловидното магнитно поле и наподобява огромна гъсеница, съдържаща в себе си няколкостотин милиона тона от слънчевото вещество.

Гайдаш предупреждава, че това вещество вече е полетяло в космическото пространство и има голяма опасност да засегне планетата ни.

Ученият твърди, че само десетина минути, след откъсването на плазмата, в околностите на планетата ни е започнало протонно нарастване.

Ръстът на концентрация на протони е бил засечен от повечето служби, занимаващи се със спътниковите системи и връзки.

инфо: http://pik.bg

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.