Най-странните гробници, откривани някога

 

гробница

Много от най-големите археологически находки в историята, осветлили миналото на човешката раса, са намерени на дъното на древни гробници. Страхът от смъртта е съпътствал хората от зората на цивилизацията и точно на тези места ясно могат да се видят техните страхове, надежди, бит и култура. Тези чувства карали древните да строят някога грандомански некрополи, които с течение на времето били забравяни. Представяме ви най-странните от тях.

Древноегипетски романс

През 2013 година учени откриха край египетското градче Саккара гробница, превърната буквално в монумент на любовта между жрицата на бог Ра Меритисис и певеца Каай от двора на фараона. Находката е първа по рода си. Установено е, че е от 3200 г. пр. н. е. По това време по поречието на Нил са се строили основно пирамиди, а гробници на висшето жречество и аристокрацията не са намирани. Вместо рисунки по стените, изобразяващи многото богове на Египет, в гробницата били изрисувани сцени от живота на влюбените – как се държат за ръце, как са със семейството си, как се гледат в очите и т.н.

Повелителката на костенурките

През 2011 израелски археолози се натъкват на древен гроб, който изследванията показват, че е на повече от 12 хиляди години. В него намират 74 тела, но едно от тях се отличава. То е на 48-годишна, жена погребана с явно нечувани за времето си почести. Отделен от другите, скелетът й има много костени бижута. Жената не била положена направо на земята, а върху корубите на десетки сухоземни костенурки. Коруби имало и вградени в стените, както и върху самото тяло. Те били общо 86. Учените вярват, че жената била шаман на племето и била много уважавана. Хората вярвали, че общува с духовете на животните, а нейният духовен аспект бил костенурката.

Гробниците на седящите аристократи

В зенита на Империята на маите Копан (останките му се намират в днешен Хондурас) бил един от най-големите градове в света и търговски център, известен в цяла Централна Америка. Жителите му били изключително богати и поради това склонни към странности. Това съдят археолозите, открили в района му няколко гробници на местните аристократи. Те били на дълбочина повече от 12 метра. Не били обозначени по никакъв начин. Самият гроб представлявал мебелирана стая, изсечена в скалите. Труповете били разполагани в ежедневни пози от живота им, най-често седящи на дървени столове с кръстосани крака.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.