Тайни гробници на маите разкриват артефакти от мистериозните Змийски царе

2

Екип археолози са открили в Гватемала две гробници от Цивилизацията на маите, изградени през 650-700 г. и по чудо избегнали разграбване. Гробниците се намират в руините на древния град Холмул, на 482 км северно от столицата Гватемала, съобщава The Guardian.

Едната от гробниците представлява сводеста камера, вградена в пирамида. В нея изследователите са открили загадъчен артефакт от династията, която учените наричат Змийски царе заради змийската емблема.

В тази гробница археолозите са намерили скелет на човек на средна възраст, чиито зъби са инкрустирани с нефрит по обичая на царските особи на маите, както и издълбан човешки пищял, който вероятно е принадлежал на прародител на погребания или на пленник.

3

На входа на гробницата са изобразени петима владетели на маите, но археолозите смятат, че откритите останки не принадлежат на някого от тях. Освен това намерените изделия от керамика сочат, че той е живял доста по-късно от тяхното управление.

Втората гробница е открита в отделна пирамида и нейните две камери, които явно са били дворцови стаи, са превърнати в гробница.

Там изследователите са намерили кости на човек на средна възраст, голяма зидана пейка, изделия от керамика, кост и нефрит, включително огърлица с изображение на Бога Слънце, която археологът Франсиско Естрада-Бели нарича „много рядка и първа голяма находка от този вид“.

Учените се надяват, че находките ще им помогнат да разберат повече за епохата на т.нар. Змийски царе, които според специалистите са управлявали най-голямото и могъщо царство за цялата история на цивилизацията на маите.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.