НАСА изпитва балон за търсене на извънземен живот

5

„Извънземният“ въздушен балон PAMSS, създаден по поръчка на НАСА за търсене на следи от живот на други планети, за първи път ще бъде пуснат в атмосферата на Земята на 8 март.

От НАСА се надяват природните условия да не попречат на изпитанията, съобщава пресслужбата на университета във Флорида.

„Условията в горните слоеве на атмосферата на Земята са много сурови. Ние искаме да проверим ще оцелеят ли нашите уреди на височина 32 км от повърхността на планетата.

НАСА подкрепя нашият проект поради това, че той ще помогне на цялата научна общественост да бъде по-подготвена към търсенето на живот извън пределите на Земята и изучаването на Космоса като цяло“, казва Робърт Пил от университета на Централна Флорида в Орландо, един от създателите на въздушния балон.

Пил и колегите му вече почти седем години работят над създаването на цял пакет уреди, които ще позволят сравнително евтино и сигурно да се измерят нивата на различни газове в атмосферата на Марс или други планети.

По думите му съществуващите днес инструменти, включително газоанализаторите на марсохода „Кюриосити“, не притежават достатъчно висока чувствителност за измерване на нивото на метан и други газове, сочещи присъствието на живот на Марс и други небесни тела.

Разработеният от неговия екип уред PAMSS, който тежи само 10 килограма, е способен да „надушва“ дори свръхмалки концентрации биогенни и „неживи“ газове.

Освен търсенето на следи от живот НАСА планира използването на PAMSS за разкриване на това, как атмосферата на Венера се е превърнала в гигантски парник, а също за изучаването на климата на Титан, най-земеподобната луна в Слънчевата система.

Ако времето е благоприятно, то прототипът на PAMSS ще бъде изпратен с посредничеството на НАСА в горните слоеве на атмосферата, където ще прекара около шест часа.

По време на този полет учените ще проверят работата на инструментите, а също ще изучат състоянието на озоновия слой и други важни компоненти на въздушната обвивка на планетата.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

НАСА ПЛАНИРА ДА ПОСТРОИ „ОБЛАЧНИ ГРАДОВЕ“ В ОРБИТАТА НА ВЕНЕРА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.