НАСА потвърди „невъзможна“ технология

земятаНов космически двигател нарушава законите на физиката и може би ще направи революция в пътуването до Космоса

НАСА потвърди съществуването на „невъзможен“ принцип на нов космически двигател, който нарушава законите на физиката и може да направи революция в пътуването до Космоса. Краткото изявление разтърси научните среди преди месец: американската космическа организация предпазливо е дала одобрение на авангардна нова технология.

В статия, публикувана от лабораторията за експерименти Eagleworks, инженери на НАСА потвърждават, че са „произвели“ слаба тяга от двигател без ракетно гориво – нещо, влизащо в противоречие с третия закон на Нютон, който гласи, че всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие.

Традиционните космически кораби пренасят огромни количества гориво в орбита, за да се движат, като се използва тягата от него при нулева гравитация – като плувец, който се оттласква от стената на басейн. Този метод работи добре, но е доста скъп – както по отношение на горивото, така и заради допълнителното му тегло в Космоса.


Инженерите на НАСА са тествали нов двигател, наречен Cannae Drive – машина, която използва електричество, за да генерира микровълни, движещи се в специално направен резервоар, който теоретично променя радиационното налягане и така подава тяга за движение.

В обикновен двигател ракетата се движи напред, докато горивото се запраща назад – кинетичната енергия на ракетата (мярка за нейната маса и скорост) е запазена, защото се „премества“ от ракетата към горивото. При Cannae Drive обаче няма гориво –микровълните не са изтласкани от двигателя, те просто са „преместени“ вътре в резервоара.

Всичко това вече не е само теория. Учени на НАСА тестваха вариант на устройството, проектиран от американски учен Гуидо Фета и откриха, че двигателят без гориво е способен да произведе между 30 и 50 милинютона тяга – нищожен показател, но въпреки това знак, че технологията работи.

Фета казва, че името Cannae Drive идва от битката при Кана, в която малка картагенска войска, водена от Ханибал, побеждава доста по-голямата римска армия.

Резултатите, представени първо от Wired UK, са по-слаби от една хилядна от тласъка, създаден при тестовете на китайски инженери с изобретение, наречено EmDrive – друг двигател без гориво, създаден от британския учен Роджър Шойър.

И Шойър, и Фета от години работят по проектите си, но срещат както подкрепа, така и подозрение и скептицизъм заради твърдението им, че нарушават законите на физиката. НАСА представя положителните резултати от тестовете, но инженерите на организацията не правят опит да обяснят механизмите на действие, а просто отчитат процедурите и резултатите.

Въпреки това си позволяват кратък момент на оценка:
„Резултатите от тестовете показват, че устройството, което е уникално, произвежда сила, която не се дължи на никое познато електромагнитно явление и се предполага, че взаимодейства с квантова вакуумна виртуална плазма“.

Този „квантов вакуум“ е онова, което микровълновите устройства теоретично биха могли да отблъскват – друго измерение на Вселената, представящо най-ниските физично възможни нива на енергия, „основен слой“ на действителността, за който някои физици предполагат, че може би е произходът на също толкова мистериозната тъмна материя.

Всичко звучи като от сферата на научната фантастика и е – засега. Въпреки многото експерименти, които потвърждават, че тези „невъзможни“ устройства работят, все още има доста възможности за грешки – резултатите от тестовете отчитат сравнително ниски показатели, които биха могли да бъдат обяснени и по друг начин.

И все пак, ако по-нататъшните експерименти потвърдят механизма на работа на тези устройства, може да „отключим“ нова ера на космическите пътувания. Участието на НАСА не е гаранция за успех, но предполага, че учените са приели възможностите на „невъзможното“ на сериозно.

инфо: http://spisanie8.bg/

Вижте още:

НАСА ПОТВЪРДИ, ЧЕ ПЛАНИРА ДА ИЗПРАТИ ХОРА НА МАРС ДО 2035 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. Анонимен 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.