Синтетично дишащо листо ще произвежда кислород в Космоса

листо

Едно от трайните предизвикателства за пилотираните космически мисии е липсата на достатъчно кислород. На Земята хората дишат благодарение на растенията, които поглъщат „лошия“ въглероден диоксид и отделят живителни глътки въздух. Как обаче да бъде набавен кислород за продължителни пътешествия в Космоса?

Решение на проблема предлага дизайнер от Великобритания, който е разработил изкуствено дишащо листо, съобщи „Дискавъри“, цитиран от БТА.


Джулиан Мелхиори от Кралския колеж е създал „биологично функционално“ синтетично листо от копринен протеин, което също като истинските поглъща въглероден диоксид, вода и светлина и отделя кислород. То се състои от хлоропласти – структурите в растителните клетки, отговорни за фотосинтезата.

Дизайнерът определя Силк Лийф като лека и лесно преносима кислородна фабрика за космически цели. Всичко, което й е необходимо, за да функционира, са светлина и малко вода.

Според изобретателя изкуственото листо може да намери приложение и на Земята. Големи пластове от същия материал могат да се използват като тапепи или за обвиване на сгради, за да осигуряват чист въздух в затворени помещения и на открито.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.