НАСА твърдо решени да търсят живот във Вселената

космосНай-мощният космически телескоп ще търси нови обитаеми светове

Американската аерокосмическа агенция НАСА да поеме инициативата за построяването на най-мощния космически телескоп в света, настояват от Кралското астрономическо общество. С помощта на телескопа ATLAST (Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope) учените ще анализират планети и слънчеви системи, разположени до 30 светлинни години от Земята.

Както се надяват астрономите, благодарение на данните от телескопа вероятно ще успеят да определят съществува ли извънземна форма на живот в неизследваните още области от Космоса.

Очаква се новата обсерватория да надмине по размери знаменития „Хъбъл“. ATLAST ще разполага с огледало с диаметър над 15 метра – най-голямото от всички досега. Телескопът ще бъде сглобяван директно в Космоса, за което на орбита ще бъде изпратен екип астронавти строители.


По думите на президента на Кралското астрономическо общество Мартин Барстоу с помощта на телескопа учените се надяват да открият около 60 нови планети. Той отбелязал, че в пределите на 30 светлинни години от Земята съществуват десетки хиляди звезди.

По оценката на учените поне няколко хиляди от тях може да са подобни на Слънцето. Щом телескопът открие някоя планета, той ще изучи газовата ѝ обвивка за наличието на озон, метан, кислород и други газове, които предполагат наличието на живот.

За придвижването на проекта се изисква сътрудничество между всички световни космически агенции. Както отбелязва Барстоу, НАСА трябва да поеме инициативата, тъй като е най-голямата космическа агенция на планетата.

Новият телескоп може да бъде изпратен в Космоса около 2030 година.

Вижте още:

NASA ПУБЛИКУВА КНИГА: ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ВЕЧЕ СА ПОСЕЩАВАЛИ ЗЕМЯТА

инфо: http://inews.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.